Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022316 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от Октомври, 2016 г.
image  
   
   
   
   
Пловдивската премиера October 27, 2016 Natalia Boiadzhieva

След успешните срещи с читатели във Варна и Велико Търново, потеглихме със Стани и за Пловдив.

Антично стъкло от VII век пр.Хр., римски подови мозайки от III век сл.Хр., късноантична жилищна сграда са част от Културния център – музей Тракарт в Пловдив. Сред този древен декор направихме още едно вълнуващо пътешествие с моите гости – този път в съвремието, но далеч от родната земя – там, откъдето струи Светлината на Изтока.

Беше паметна вечер на 19 октомври.

image

с Илияна Нанчева

 

В началото ме представи Илиана Нанчева – главен редактор на интернет радио “Татковина” – медията, за която работя вече шеста година като кореспондент от Далечния изток. И отново – любознателни, интелигентни читатели с приключенски дух, много въпроси, горещ китайски чай на традиционната чаена церемония, която демонстрирах… Ветрила от Пънлай, книга от бамбукови плочки като тези, които е писал Конфуций, образите на Четирите китайски красавици – реални жени, които са повлияли на хода на историята… Нежните звуци на китайската музика и песента за двойката птици, които се обичат…

image

с Катя Маринова

 

Картините на Еми пътуват навсякъде с мен – “Момичета”, “Чаена церемония”, “Древната порта” и “Мостът над езерото”. Те стоплят мен и есенните вечери и допълват живописно представата за книгата със свеж младежки поглед върху магическата китайска култура.

Разговорът продължи дълго след представлението.
А интервюто, което взе от мен журналистката Дора Башакова, бе излъчено по радио Пловдив на 23 октомври сутринта.

image

след представлението

 

“Светлина от Изтока” може да бъде намерена в “Сиела” в мол Пловдив; в “Сиела” и “Параграф 22” във Варна; в “Хеликон” и в Университетската книжарница във Велико Търново и в “Перото” в София, НДК. С нова цена – 15 лева.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1916 Коментари: 2 Гласове: 11
Последна промяна: 27.10.2016 16:25

   Проливно-мокра октомврийска вечер в Старата столица. Паважът блести под уличните лампи и буйни потоци бързо се оттичат по стръмните улици.

   В Регионалната библиотека е топло и светло, а светлината идва от Изтока. Читалнята се пълни с хора любознателни и с приключенски дух. Разказвах за моя Китай, такъв, какъвто съм го видяла и преживяла през трите години, за чудните ми приятели от необятната страна, където мечтая да се върна. Еми беше изпратила своя поздрав към търновци със своите маслени платна, красиви, философски, рисувани с много любов. "Момичета", която стана корица на моята книга, "Чаена церемония", "Мостът над езерото" и "Древната порта". Те правят непознатия азиатски свят близък.

image

разказвам за Четирите китайски красавици

   Стани и Симо ме гледат топло, родните лица ми вдъхват увереност. Марти е тук и нейните родители - имам подкрепа. Търновска приятелка, която ми помагаше в подготовката и която виждам за първи път на живо - Диана. Директорът на Библиотеката - моят домакин. Мария, която ме представи сърдечно. Много ме зарадва директорът на институт "Конфуций" - г-н Лонг Тао, той е от провинция Хубей, откъдето е и нашият приятел Джанбин, герой в моите разкази...

image

в разговор с Лонг Тао преди началото

image

китайска чаена церемония

   Представих традиционна китайска чаена церемония за първи път пред публика, голямо вълнение е. Нежна китайска музика за любовта на двойка птици мандаринки. Четох откъси от разказите, пихме чай, отговарях на въпроси. Ако ни бяха оставили, щяхме да продължим до сутринта. Имам вече нови приятели - прекрасно е.

image

Лонг Тао с чашка чай в ръка

image

част от гостите

image

с Мария Ковачева

  До нови срещи, Престолен град - с новата книга за Филипините!

"Светлина от Изтока" е с нова, специална цена от 15 лева. В Търново я има в "Хеликон" и в Университетската книжарница, в Пловдив и във Варна е в "Сиела". Ако ми се обадите на лични, ще ви я изпратя по пощата.
Категория: Изкуство
Прочетен: 2491 Коментари: 8 Гласове: 11
Последна промяна: 20.10.2016 23:26
A+ Книга за Китай с премиера в Тракарт

Неделя, 16 Октомври 2016 13:10 | Plovdiv-Online | Печат | Е-мейл | Снимки | 0 Коментирай

image

"Светлина от Изтока" (Издателство Българи) е първата книга на Наталия Бояджиева, която авторката ще представи в пловдивската галерия Тракарт в сряда, 19 октомври, от 18 часа.

Във внушителния обем от 352 страници авторката е събрала 48 свои репортажни пътеписа от Китай.

„Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството. Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто" – пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев.

Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни снимки и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила.

Корицата представлява масленото платно „Момичета" на дъщерята на авторката Емилия Бояджиева, която е художничка. На премиерата ще бъдат показани и картини на Емилия, посветени на Китай.

Двете формират рядко срещания творчески тандем между майка и дъщеря.

Към книгата е вложен DVD диск с аудиозаписи на репортажите и още много снимки на описаните места, събития и ритуали в Китай. Цената на книгата е 15 лева.

Снимки
Категория: Изкуство
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове: 6
image Официалният сайт на Велико Търново » Новини Наталия Бояджиева представя книга с разкази за Китай – “Светлина от Изтока” неделя, 9 Окт., 2016, 12:06ч.

image

Наталия Бояджиева – журналист от Варна, представя във Велико Търново своята книга с разкази за Китай “Светлина от Изтока”. Премиерата на книгата е на 11 октомври от 17,30 часа в Регионалната библиотека във Велико Търново. Ще бъдат представени и картини на художничката Емилия Бояджиева на тема Китай. Книгата може да се намери в книжарница “Хеликон”.

image

„Светлина от Изтока“ (Издателство Българи) е първата книга на Наталия Бояджиева. Във внушителния обем от 352 страници авторката е събрала 48 свои репортажни пътеписа от Китай. „Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството. Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто“, пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев.

Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни снимки и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила. Корицата представлява масленото платно „Момичета“ на дъщерята на авторката Емилия Бояджиева, която е художничка . Двете формират рядко срещания творчески тандем между майка и дъщеря. Към книгата е вложен DVD диск с аудиозаписи на репортажите и още много снимки на описаните места, събития и ритуали в Китай.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1510 Коментари: 6 Гласове: 6
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022316
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Октомври, 2016  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31