Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022364 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от 15.03.2010 г.

             Ако някой некитаец ви каже, ча много добре познава Китай и нищо не може да го изненада, не му вярвайте. Или се преструва, или просто му се ще да е така... Китай е една голяма загадка и истината е, че самите китайци не могат да кажат, че го познават напълно. Хората, които живеят например на юг  и попаднат в северната част на страната, се чувстват като в чужбина. Всичко е различно - и климатът, и кухната, и диалектите, и обичаите...
          Дълго се колебах дали да ви разкажа за този обичай, защото е много потискащ. Но за да се обогати представата за един народ, трябва да се познават и обичаите, те рисуват физиономията му. А и това, което е зловещо за един, за милиард и триста милиона си е  съвсем в реда на нещата. Колкото и да са универсални категориите "красиво" и "грозно", явно, имат си и особени, местни тълкувания.
          И така, традицията "ин хун" повелява починалият неженен син да сключи брак с мъртво момиче. За китайците починалите трябва да се почитат и нуждите им - да се задоволяват. За да бъде доволен синът им в задгробния живот, някои безутешни родители, чиито синове са починали ергени, търсят мъртво момиче, което може да му стане "невеста" и ги погребват заедно като съпрузи.

image     китайка се моли на Буда

           Като погребален ритуал "ин хун" се появява по времето на династията  Хан (206 - 220 г.пр.н.е.), когато цивилизованите (забраняващи човешки жертвоприношения) погребални церемонии са въведени на цялата територия на Китай.. Обичаят е възприет навсякъде. Случва се такава "сватба" да бъде направена и със скелети на жени отпреди няколко века.. А когато става дума за тялото на млада неомъжена жена, която е била и красива, за него често има няколко претенденти и семейството организира търг, на който цената може да достигне десетки хиляди юана. Търговията на трупове процъфтява... Сватбите на мъртвите са причина дори и за убийства.
          Традиционните китайски вярвания предполагат, че животът без брак е непълноценен, затова родителите се боят, че починалият им син ще бъде нещастен. Никой не смята тази традиция за позорна или зловеща. Комунистическата партия се е опитала да изкорени обичая, но без успех.
          Разказаха ми, че традицията е най-разпространена в Цянню - град в китайската провинция Хенан. Един от възрастните местни жители - Гу Дасин - обяснява, че нито една жена тук не лежи в гроба сама. Гробът на сина му също е доказателство за обичая. Починалият на седемнадесет години от хепатит Гу Чаншен първо бил погребан сам.. След това обаче той се присънил тъжен на родителите си и споделил, че се чувства много самотен. Бащата веднага започнал да търси тяло на девойка, но тъй като в провинцията, а и в цял Китай жените са по-малко от мъжете, издирването му отнело цели шест години. Накрая редом със сина му било заровено тялото на десетгодишна удавница от съседното село. Съюзът между двамата бил скрепен със сватба - "сватбата на мъртвите".
         Ако семейството е прекалено бедно и за мъртва булка, прави женска фигура от слама и тя се погребва до починалия син като съпругата, която никога не е имал.

        И за да не завърша така тягостно този постинг за обичаите, ще ви спомена за един по-ведър - плюенето. То се числи към жестовете, понеже е равносилно на нашия жест "прекръстване". С плюене може да се сломи мощта на гръмотевицата, а призраците не понасят да бъдат наплюти - това се споделя в най-древното открито засега медицинско съчинение. Ако човек срещне на улицата погребално шествие, трябва незабавно да се изплюе. Същото се прави, когато човек види падащи звезди.

      
Категория: Изкуство
Прочетен: 9634 Коментари: 24 Гласове: 14
Последна промяна: 15.03.2010 10:43
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022364
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031