Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022321 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от Май, 2008 г.

Приятели, не мога да не споделя с вас радостта си от представянето на дъщеря ми Емилия в Берлин. Тя замина днес заедно с по-малкия ми син, за да участва в Десетата международна изложба на модерно изкуство в берлинската галерия Дикмайер. Както съм ви писала и друг път, тя е представена за пети път в тази галерия като единствен представител на България. Занесе две нови маслени платна по темите балет и танго, които заедно с другите нейни картини от фонда на галерията ще оформят нейното участие. В каталога галеристът Йоаким Дикмайер е отделил на Еми 4 страници.
       Освен нея участват художници от САЩ, Италия, Непал, Русия, Холандия и, разбира се, Германия.

        Вече е определена и датата на четвъртата й самостоятелна изложба "Фламенко" и мога да ви поканя на 12. юни от 18, 30 часа в галерия Актив арт - Варна. Експозицията ще продължи до 2. юли. Ще ви чакам на откриването!
        Тази вечер се открива изложба "Автопортрети на млади варненски художници", в която участва и тя със свой автопортрет. Галерията е същата - Актив арт  на улица "Дунав" 5.
         Сега се работи по новия й сайт, като стане, ще ви го напиша.
         А ето го най-после и него:  www.emilia-gallery.hit.bg
     Препоръчвам да се отваря в  Mozilla  Firefox.
       До скоро!

            Още нещо - Еми участва с голяма радост в раставрацията на стенописите на варненската църква "Свети Николай". Интересно й е да се потопи в тайните и на това изкуство.

 На 20 февруари Еми защити с отличие магистърска степен по изящни изкуства. Дипломната й работа включваше 11 маслени платна по темата балет.
 Надявам се скоро да намери реализация на таланта си :)

     Покана:  Заповядайте на 21 май от 13 до 18 часа в галерия "Актив арт"!  Еми ще представи дипломната си колекция "Балет".

 Нова победа!  Еми спечели Голямата награда и специалния приз на Фондация "Откритие" и галерия Актив арт за най-добро представяне на Втората изложба конкурс за млади автори. Награждаването беше на 10 май в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Много сме щастливи!

 Нова изложба на Еми - "Балет" - се откри на 28 август 2009 в Градската галерия "Борис Георгиев" във Варна. Освен дипломната си колекция художничката показа  и нови платна по темата балет.

 Сега подготвя поредната си изява - изложба, посветена на Китай, впечатления от пътуването до тази далечна страна.

Категория: Изкуство
Прочетен: 13971 Коментари: 42 Гласове: 4
Последна промяна: 21.10.2009 10:42
свят за повечето българи. Навярно такъв и ще си остане...
 На 8 км от Варна, разположен на крайморска ивица от 3 км по протежение на Евксиноградския залив, върху високо плато над морския бряг, комплексът разполага с 850 дка обща площ. От тях 550 дка заема Дворецът с парка. Останалата част включва пристанището, плажове и стопански постройки.
   Иречек пише за него: " Дворецът Евксиноград, извития като лък залив, с каменен кей и фар, протегнал лъчи към морето - прозрачно море, където на дъното по пясъка, между вълните, ясно се познават  движенията на големите риби и раци".

  Княз Александър Батенберг е стъпил за пръв път на българска земя тук, във Варна, на 24.6. 1879г.  В трудната за него 1881 г. той решава да посети града по покана на кмета Михаил Колони. За резиденция на княза за най-подходящ бил намерен манастирът  "Св. Димитър" край града. На 16.3.1882 г. Батенберг получава като подарък манастира и всички имоти около него за построяването на летен дворец. Виенският архитект Румелмайер започва строежа на двореца. Тук Батенберг издава указа за Съединението. След неговата абдикация на 6.9.1886 г. държавата откупува двореца. Той е завършен през времето на княз Фердинанд от швейцарския архитект Майер с участието на арх. Лазаров.
   В двореца е живеел по 2-3 месеца в годината и цар Борис ІІІ. Днес е правителствена резиденция.

  След кратката историческа справка само на мен ли ми се струва, че Дворецът е историческа забележителност и е редно да бъде предоставен за посещения, подобно на Двореца в Балчик например...  Толкова ли много дворци имаме, че да ги пазим за шепа "избрани" да си ги ползват като бащиния?!

 Ходила съм в Летния дворец на Петър І край Петербург. Неговата красота не е скрита за туристите, нито пък красотата на Зимния дворец - днес световна галерия... И не е нужно да се събирате 10 желаещи да ги посетите, да правите предварителна заявка на някакъв телефон, да чакате да ви одобрят ! , след което вкупом и десетимата да отидете да ги разгледате - както е за Евксиноград. И как на нито един руски президент досега не му хрумна блестящата идея да си почива в тези дворци през лятото или зимата?! Може би са глупави или недосетливи... Но никога не е късно да се поучат от нашия мъдър опит - функциите на варненския дворец днес са 3 в 1 - може да нощувате в апартамент за 240 лева на нощ, може да разгледате парка по посочения по- горе начин, а междувременно и президентът приема делегации в него...
Категория: Изкуство
Прочетен: 2550 Коментари: 4 Гласове: 3
Последна промяна: 31.05.2008 18:21
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022321
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Май, 2008  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031