Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1025002 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от 21.07.2011 г.

                             image  нещо европейско, даже балканско

    Мъжката част от компанията вече нямаше търпение да опита прочутите китайски вина в Музея на виното. Отидохме пеша до там, не беше далеч. Строгата сива сграда ни респектира с надпис: "Музей за култура на виното Чангиу". Билетът е петдесет юана (десет лева) с включена дегустация.

           image Музея на виното

   В просторния двор никакви веселяшки изпълнения - спретнато шадраванче със скулптура в средата, стена с традиционни каменни релефи, стара сграда, където френски майстори винари са обучавали китайските си колеги...

                  image гледка от двора на музея

            image и бонзаят е в буре...

         Единственият експонат, който загатва за несериозния характер на прочутата напитка, е самоделен музикален инструмент от винени бутилки, окачени на рамка, по които може да се свири с помощта на метална лъжица...

         image "музикалният инструмент"

     Ето я статуята на главния виновник виното да се настани завинаги в живота на китайците. Джан Бъши е роден в провинция Гуандон. Високообразованият китайски емигрант е основател на първата в страната винарска изба, наречена "Янтайска винарска изба Чангиу" през 1892.

            image  Джан Бъши

      Голямата изба Чангиу е започната през 1894 и е завършена за единадесет години. Тя е дълбока седем метра. Естествената й температура е много добра за виното и брендита. Повече от хиляда бъчви са разположени на площ от 2 666 кв. метра и това е най-голямата изба в Азия.

    Влизаме в огромно фоайе, вдясно - бар с отбрани питиета, след който започват залите - снимки на пионерите във винопроизводството, стари етикети за вино, преси и всякакви съоръжения и реликви. И навсякъде въздухът е пропит с характерната винена миризма. Как иначе - в царството на виното сме. Скулптури от бронз и макети  онагледяват целия производствен процес - от брането на грозде до бутилирането на еликсира.

         image  фоайето

                image  първа зала - снимането забранено...

       Слязохме в избата и докато снимаме всички размери бъчви, стигнахме до мястото за дегустация. Откъснаха ни част от билетите, срещу което получихме по един пръст бяло и червено вино. Както очаквахме, червеното беше по-добро от бялото, но не и по-добро от нашето.

    За края на обиколката е запазена атракцията - трите най-големи и най-стари дъбови бъчви в Азия - бъчвите кралски размер. Те са изработени в зората на компанията Чангиу и всяка има обем от петнадесет тона. Съвсем заслужено са покрити с дълги червени панделки, които подчертават достойнството им...

          image  "кралска" бъчва

      На втория етаж са наградите на винарската изба, старинни винени чаши, сувенири и отново - скулптури за онагледяване на тайнството "правене на вино", включително белене на кората на корков дъб. Тук се и проследява историята на виното от Библията до наши дни.

                image как се бели корков дъб

          Последва закъснял обяд и пазаруване в един от най-големите централни магазини, който по съдържание прилича на нашенски селски смесен магазин, а по площ - на малък квартал.

          image  пред магазина пържат закуски на открито

    Поемаме обратно към Пънлай - от двете страни на пътя гледаме непознати реки и винарни, построени в стила на френски замъци. Понякога ей така, насред полето, изниква сред нищото стройна група високи блокове. И отново - поле... Обясниха ни, че на това място е било село, къщите са съборени и хората - настанени в новите блокове, и те да разберат от удобствата на градския живот. Обикновено някаква компания построява и фабрика наблизо, така поминъкът е осигурен.

     "Димящата кула" остава далеч зад нас, но често и с удоволствие ще се връщаме там.

Категория: Изкуство
Прочетен: 4286 Коментари: 7 Гласове: 10
Последна промяна: 11.10.2011 08:16
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1025002
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Юли, 2011  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031