Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022310 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от Август, 2013 г.

        Седем вечерта е. Слизаме във фоайето на хотела - Аманда вече нетърпеливо е там. - Бързо, в осем започва шоуто на фонтаните! Най-големите в Азия!
        Изнасяме се за миг на улицата  и заставаме в очакване на такси. Времето тече, ще закъснеем за началото. Трескавото очакване се предава и на нас двамата. Най-после - едно такси спира и ние се понасяме из вавилонската надпревара. Разстоянията са големи, пътуваме дълго... После спираме внезапно и хукваме след водачката ни, лавирайки между колите. Насреща се е ширнал безкраен площад, пълен с народ под смрачаващото се небе.
        В дъното на площада се очертава конусовидният силует на Голямата пагода на Дивата гъска, строена през 652 г. Ступата е будистки монумент, съдържащ реликви - както се смята - от историческия Буда и други реализирани учители. Според будистките учени тя представлява самият просветлен ум на Буда. Участието в изграждането на ступа, обикалянето и медитирането около нея, дори и самото фокусиране на ума върху нея носи благословия и е част от будистката практика.
         Но това научавам по-късно, а сега бързаме да заемем места върху ивиците суша, оставени за зрителите насред фонтаните. В този момент гръмва музика и остри цветни струи бликват навсякъде около нас. Стрелкат се като саби към вече черното небе. Не мога да повярвам - виенски валс, Щраус, хубавият син Дунав - тук, насред Азия, където с години не бях чувала европейска музика на обществено място. Огромно въодушевление ме обхваща - за миг се чувствам у дома си... Носталгия  и гордост ме изпълват - ето, всички слушат нашата музика, музиката, с която съм израснала.


         Продължението със снимки е тук: http://poblizo.com/?p=30466

Категория: Изкуство
Прочетен: 1514 Коментари: 0 Гласове: 11
Последна промяна: 14.08.2013 19:41

         Началото на китайските изпълнителски изкуства се губи пет хиляди години назад. Най-ранните сведения са за династията Цин (221 - 207 г.пр.Хр.). Артистичният талант на този източен народ и днес представя безценни древни умения. Китайската култура е очарователна - толкова уникална, колкото и елегантна и вдъхновяваща.

        За мен обаче беше истинско откровение как китайците възприемат нашето европейско музикално наследство, което ние наричаме класика. Случаят пожела да получа билети за единствения симфоничен концерт в Пънлай в течение на тригодишния ми китайски живот. В края на август 2011 в квартирата ни пристигна хазяйката - млада полицайка с английското име Джени. Тя наминаваше от време на време да си нагледа имота и да пита има ли нещо повредено из просторния апартамент. А повреди имаше, тъй като китайското строителство, макар и скоростно, не се отличава с особено високо качество. Стопанката начаса извикваше майстор, а ремонтът - за сметка на фирмата, която ни е настанила. В края на всяка година Джени ни канеше семейно на вечеря, за да е сигурна, че ще подновим договора с нея - обичайно е в ресторанта да се решават много проблеми, включително и намиране на работа...
         Този път изненадващо Джени ми подаде три билета за концерт на следващия ден. Не знаех какъв ще е концертът, нито къде да го гледам - на билетите пишело, шофьорът на такси ще разбере. В три часа следобед всичките ми приятели бяха на работа, затова отидох сама.
         Таксито спря пред единствената концертна зала, където преди две години бяхме гледали със съпруга ми празничен концерт, пак с подарени - този път от завода на Никос - билети.

         
http://poblizo.com/?p=30419  - тук можете да прочетете продължението, илюстрирано с много снимки.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1116 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 13.08.2013 07:57

                            В ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА

     "Когато пиеш вода, помни извора" - казват китайците. Главният извор за тях е училището - там, където израстваме като личности. Китайските училища често имат по-голям дял в изграждането на човека, отколкото семейството. В тях учениците буквално живеят. А учителите им се радват на невиждан в Европа авторитет. Учителите и старите хора.

     - Искаш ли да ти покажа моята гимназия? Наблизо е - предложи Ники след един хубав обяд в "Кинг Бас Стек" - втория от двата ресторанта с европейска храна. Идваме от време на време тук с приятелки. По масите стоят пластмасови указания за местните хора как да си служат с нож и вилица. Ястията са ми познати, но за пънлайчани - доста екзотични, прохладно е от климатика, има дори пиано - веднъж едно момиче, очевидно наето от заведението, посвири малко. Обядващите не се впечатлиха - те са тук за кратко - хапват набързо, изправят се и тръгват. Такъв им е обичаят.
     Ранен августовски следобед, в града е мъртвило, само цикадите режат слуха. Не съм спала през деня от дете, но даже и на мен ми стана сънливо. Време е за сън дори и за тези, които са на работа. В повечето предприятия са предвидени стаи с легла за служителите - да си дремват по час - два в следобедите. Не са испанците, които са измислили сиестата, това е сигурно.

      Скоро стигнахме до гимназията - всъщност необятен учебен комплекс. Никой не ни спря на портала.

       Продължението с много снимки можете да прочетет тук: http://poblizo.com/?p=30377

Категория: Изкуство
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове: 7
Последна промяна: 12.08.2013 08:39
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022310
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Август, 2013  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031