Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2007 10:33 - от кога станахме такива норвежци
Автор: natali60 Категория: Други   
Прочетен: 5214 Коментари: 14 Гласове:
2

Последна промяна: 29.05.2007 18:23


   Вчера срещнах една съседка, която ми разказа как изпратила сина си абитуриент.
- И той ми казва, че иска да следва в Свободния. Казвам му - ако искаш, учи, аки не искаш - недей. Мен това не ме интересува.
И като вдигна равнодушно рамене, се заизкачва по стълбите. Замислих се. Синът й работи още от ученик, не е лентяй. От кога българският родител до такава степен не се интересува от съдбата на детето си. Това тенденция ли е и от кога, как съм пропуснала да я забележа. Нали се гордеехме, че в това отношение не приличаме на западняците / макар че френски е литературният герой - символ на всеотдайна родителска любов - дядо Горио/...  Следващата стъпка е майката да изгони сина си от дома, да излезе на квартира и ако иска да я види, да й се обади по телефона да се уговорят... Така много ще заприличаме на норвежците, при тях е така.
  Не одобрявам деца - готованци, които чакат само на родителските грижи. Имам предвид, че някак странно, неочаквано връзката на българския родител с детето му като че ли взе да се къса... 


Тагове:   норвежци,


Гласувай:
2



1. betoveni - Може да се каже
01.06.2007 13:26
че вече не се интересуват за децата си.За тях е важно детето да е облечено,обуто и нахранено.Възпитанието е останало на много заден план.То е само когато намерят свободно време и ако случайно детето си е в къщи.
цитирай
2. natali60 - благодаря за мнението
02.06.2007 00:38
и за мен това е важна тема. Разбира се, че има чудесни родители, които възпитават по най-добрия начин. Жалкото е, че като че ли стават по-малко от другите - небрежните. Небрежните си имат своето оправдание - и те това са видели от своите родители и става омагьосан кръг... Едва ли има по-сложно нещо от възпитанието на човек.
цитирай
3. sis - ммм - Не!
12.06.2007 11:53
не се е загубила връзката. Просто...децата стават по-рано самостоятелни. Не е лошо. Моят брат също тая година завърши. Не знае дали иска да кандидаства. Наште му "наливат" акъл в главата, но според мен няма смисъл. Важно е той какво ще реши. Съвет - да. Но решението го взима той. По-добре е според мен!
:):):)
цитирай
4. natali60 - sis
12.06.2007 20:30
нямах предвид родителите да вземат решение вместо детето, напротив - човек от малък трябва да свиква на самостоятелност. Но такива проверени ценности като образованието на човека не би трябвало да оставят родителя чак толкова равнодушен... А може би вече не е ценност, след като всеки може да си купи диплома - например от Свободния университет!
цитирай
5. locke - Не съм съгласен и с двамата
13.06.2007 21:50
Цяло едно поколение беше изпуснато. И понеже беше поколението точно след мен ми направи много силно впечатление. Далеч не мисля, че вината е само в родителите - времето беше болно, политиката беше в главите на родителите, учителите тотално изоставиха възпитателните си функции заедно с обществото като цяло. Самите деца получиха самостоятелност, без да знаят как да я използват. В развитите общества е особено популярно това, което ти разглеждаш като норвежки синдром. Бих се опитал да го обясня така - отглеждането на едно дете, освен радост, е и тежест за родителите, и те чувстват облекчение, когато отново придобият контрола над собствения си живот и разполагат с доходите си и свободното си време. Очаквам в България това все по-често да се случва - това е част от отчуждението между хората, получило се от ниския стандарт и трудния живот. Сети се колко често си ходят хората на гости сега, сравнено с преди 20 години, и ще видиш, че не само роднините се дистанцират и охладняват. Мисля, че е оправдана поговорката 'Далече от очите, далече от сърцето!'
цитирай
6. natali60 - отчуждението
14.06.2007 08:53
между хората в България се получава от ниския стандарт, а на запад - от високия. Май е глобална тенденция... С останалото съм съгласна.
цитирай
7. merita - В мъдрата книга Библията се казв...
17.06.2007 22:12
В мъдрата книга Библията се казва:
А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена.
2 Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви,
3 без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто,
4 предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви,
Ясно е защо се променят и отношенията между хората.Поздрав!
цитирай
8. natali60 - благодаря за коментара, merita,
18.06.2007 22:05
вече се чувствам много уютно в семейството на блога. Срещнах толкова сродни души...
Приятна вечер!
цитирай
9. mery67 - Друга ценостна система и друг морал ...
19.06.2007 23:10
Друга ценостна система и друг морал са днес на мода , за съжаление.Всичко разбира се си има обяснение.За мен обаче отговорноста си остава на семейството , и това какво се случва с нашите деца си е изцяло наша отговорност.Нека обаче да не забравяме , че ичаме един незаменим помощник и съветник и това е нашия Бог , който ни казва:В книгата Исая 48:17,18 от Библията.
17 Така казва Господ Изкупителят ти, Светият Израилев: Аз съм Господ твоят Бог, Който те учи за ползата ти, Който те води в пътя, по който трябва да ходиш.
18 Дано би послушал ти заповедите Ми! Тогава мирът ти щеше да бъде като река, И правдата ти като морските вълни;
Поздрав!
цитирай
10. natali60 - така е, Мери,
20.06.2007 11:43
съгласна съм с теб.
Приятен ден!
цитирай
11. kombakova - kombakova
19.07.2007 07:33
Действително родителите не са се отказали от децата си.Напротив като учител виждам техните болни амбиции!Те се появяват в училище ,не на родителска среща, а 2-3 дни преди края на срока да молят за по висока оценка,че синът или дъщерята им ще кандидатства!Не питат има ли знания,а идват да поставят своите изисквания.Същевременно цяла година,децата са оставени на самотек,компютърни игри,кафета и чалга музика!Казвам им :чалгаджии!Вместо да учат родителите им дават пари за частни уроци, вече от 3 клас,имали пропуски!Не съм чула в у-ще да се попитат :написали ли са си домашните работи;кой е най добрия от класа по съответния предмет!Не виждам да се търсят и взаимно да си помагат ,както бе с нашето поколение.Интернет ги изолира сами в къщи,чатят по цяла нощ,но личният контакт го няма!Трябва обществото,родителите и ние учителите да спасим и сплотим това поколение чрез повече грижи и извънкласни дейности!
цитирай
12. natali60 - Комбакова,
19.07.2007 15:08
вероятно отношението на родителите към успеха на техните деца е продиктувано от циничното отношение на цялото общество към исконните ценности. За много хора те не съществуват, хората мислят, че ВСИЧКО! могат да купят с пари, от там и натискът върху учителите за висок успех на децата... Жалко, че картината е такава...
Хубав ден!
цитирай
13. jenseits - мисля, че преживяхме доста трудни ...
18.09.2007 17:36
мисля, че преживяхме доста трудни години в периода 89-2001...Струва ми се, че в този период се обезцениха доста идеали, освен това много хора се оказаха на границата на издържливостта си...това малко или много озверява...кара те да се захванеш за материалното, щото като едва връзваш двата края, трудно е да запазиш духовността. В същото време от прехода се облагодетелстваха много хора, които с нищо не са го заслужили и за сметка на тези, които едва връзваха двата края. Държавният резерв беше източен - в чий джоб?
Когато властта, престижа и информацията бъде разпределена не според квалификацията на хората, а според някакъв друг критерий, тогава се получава изкривяване...за съжаление най-безпомощни в това вълчо време се оказаха най-немеркантилните...
По настоящем приключихме с икономическия преход, но навлязохме в духовния преход: когато трябва отново да насочим вниманието си към нематериалните неща...но е трудно...Комбакова е права, наистина родителите вкопчват ръце в реверите на учителя и очакват от него да посочи на децата им краткият път към просперитета. С майка ми (тя също е учителка) се случва същото. Родителите сами не могат да променят мисленето си от тревогата за насъщния към тревогата за духовното израстване на детето.
цитирай
14. natali60 - Равносметката е вярна, уви...
18.09.2007 21:53
Духовният преход винаги продължава дълго, но при нас май - най-дълго в сравнение с другите източноевропейци.
"Краткият път към просперитета" - за всеки означава нещо различно. Едва ли учителят е в състояние да посочи някаква обща рецепта...
Вероятно всеки сам трябва да извърви своя път.
А като общество, за съжаление, мисля че този вакуум в духовността ще продължи...
Поздрави! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1023444
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031