Постинг
29.01.2010 09:43 -
ПАК ПРЕД НОВА ГОДИНА
Мине, не мине, ние все сме в навечерието на Нова година - този път - на китайската. Ей това е народ - да се сети да си има частна, собствена Нова година, за лично ползване. При това ще посреща не някаква си смешна 2010, дето отдааавна са я минали, ами величествената 4708, която и авторите на научнофантастични филми не смеят да нагазят. Така ние - късметлиите, без да остаряваме особено, ще навлезем в 4708, за вас не знам, вие сте от друга епоха...
Още един народ се е присламчил към китайската Нова година - корейският! Малък народ - трябва да е хитър, иначе как ще оцелее... Той и от китайските йероглифи е взел, но си е избрал само 30 от богатото наследство от 85 000. Повечето корейци днес са християни, но това не им пречи да спазват и множество ритуали, останали от корейския шаманизъм, будизма и конфуцианството. Така те празнуват и Коледа, и две Нови години - и на първи януари, и на 14 февруари (тази година) - по лунния календар. Лунната Нова година трае три дни, през които роднини от различни краища на страната пътуват, за да посрещнат заедно празника.
В навечерието на Нова година корейците почистват старателно къщите си, отървават се от старите вещи и връщат всичките си заеми, за да посрещнат празника на чисто. В домовете се запалват много светлини, горят се бамбукови пръчици, за да прогонят злите духове, а хората взимат гореща вана, с която символично се пречистват от натрупаните прах и мръсотия през изминалата година. Според преданията, през тази нощ никой не трябва да заспива, защото, заспи ли, на сутринта ще се събуди с побелели вежди. Така със светещи лампи и фенери и с отворени очи корейците посрещат Нова година.
Това ни разказа нашият познат кореецът Джин. Но тъй като не мога за сега да ви заведа в Корея, ще ви покажа как в Пънлай се готвят за празника. Най-богато е украсен най-големият мол в града - Личуин. Влизаме да разгледаме.
Тази жена до входа карамелизира кестени, навсякъде мирише на горена захар
Насред магазина дамите могат да си направят маникюр - както са с палтата
много обичат храната да я набождат на шишове - сепии, парченца месо или плодове, които после карамелизират
характерна китайска новогодишна украса
не се подвеждайте - тези бонбони не са сладки - вътре има парченца сушено говеждо месо, черпили са ме...
тези пилета се конкурират с Кейт Мос по стройност
любима храна... Да не съм чула да се говори за китайска кухня!
изсушен гущер - привързани са по два
Какво лакомство да си купим?!
трябва да е чисто!
магазинчетата не са отделени със стъклени стени и врати
До скоро! :)
"Некой саображения", относно т...
Кратунко - самый крутой пинчер в мире .....
На час по лъжичка, за да няма пресищане....
Кратунко - самый крутой пинчер в мире .....
На час по лъжичка, за да няма пресищане....
като не можем да отидем...поне да видим, нали:)
това там буболечета ли са някакви...приличат щото:)
Ти да не вземеш там да останеш:)
цитирайтова там буболечета ли са някакви...приличат щото:)
Ти да не вземеш там да останеш:)
буба. Казвам на приятелката ми Суонг: Не стига че ви правят коприна, ами и ги ядете!
Тя: - Пържим ги, стават хрупкави като пържени картофки...
Казах ли ти, че имат ферми за угояване на кучета?
Не, не - няма да остана - все някога ще се прибера! :)))
Поздрави на България! :)
цитирайТя: - Пържим ги, стават хрупкави като пържени картофки...
Казах ли ти, че имат ферми за угояване на кучета?
Не, не - няма да остана - все някога ще се прибера! :)))
Поздрави на България! :)
...няма да питам защо...пфу
колкото и да са хрупкави, не бих ги яла тез какавиди:) абеее...друг свят, други нрави...
поздрави от България:)
цитирайколкото и да са хрупкави, не бих ги яла тез какавиди:) абеее...друг свят, други нрави...
поздрави от България:)
и хлябът им е сладък, единственият вид без захар е варен на пара, не го пекат. Видът му е като суров...
Добре, че не сме китайки, Вал :)))
Приятна почивка! :)
цитирайДобре, че не сме китайки, Вал :)))
Приятна почивка! :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.