Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 10:41 - "ИН ХУН" - СВАТБАТА НА МЪРТВИТЕ
Автор: natali60 Категория: Изкуство   
Прочетен: 9634 Коментари: 24 Гласове:
14

Последна промяна: 15.03.2010 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Ако някой некитаец ви каже, ча много добре познава Китай и нищо не може да го изненада, не му вярвайте. Или се преструва, или просто му се ще да е така... Китай е една голяма загадка и истината е, че самите китайци не могат да кажат, че го познават напълно. Хората, които живеят например на юг  и попаднат в северната част на страната, се чувстват като в чужбина. Всичко е различно - и климатът, и кухната, и диалектите, и обичаите...
          Дълго се колебах дали да ви разкажа за този обичай, защото е много потискащ. Но за да се обогати представата за един народ, трябва да се познават и обичаите, те рисуват физиономията му. А и това, което е зловещо за един, за милиард и триста милиона си е  съвсем в реда на нещата. Колкото и да са универсални категориите "красиво" и "грозно", явно, имат си и особени, местни тълкувания.
          И така, традицията "ин хун" повелява починалият неженен син да сключи брак с мъртво момиче. За китайците починалите трябва да се почитат и нуждите им - да се задоволяват. За да бъде доволен синът им в задгробния живот, някои безутешни родители, чиито синове са починали ергени, търсят мъртво момиче, което може да му стане "невеста" и ги погребват заедно като съпрузи.

image     китайка се моли на Буда

           Като погребален ритуал "ин хун" се появява по времето на династията  Хан (206 - 220 г.пр.н.е.), когато цивилизованите (забраняващи човешки жертвоприношения) погребални церемонии са въведени на цялата територия на Китай.. Обичаят е възприет навсякъде. Случва се такава "сватба" да бъде направена и със скелети на жени отпреди няколко века.. А когато става дума за тялото на млада неомъжена жена, която е била и красива, за него често има няколко претенденти и семейството организира търг, на който цената може да достигне десетки хиляди юана. Търговията на трупове процъфтява... Сватбите на мъртвите са причина дори и за убийства.
          Традиционните китайски вярвания предполагат, че животът без брак е непълноценен, затова родителите се боят, че починалият им син ще бъде нещастен. Никой не смята тази традиция за позорна или зловеща. Комунистическата партия се е опитала да изкорени обичая, но без успех.
          Разказаха ми, че традицията е най-разпространена в Цянню - град в китайската провинция Хенан. Един от възрастните местни жители - Гу Дасин - обяснява, че нито една жена тук не лежи в гроба сама. Гробът на сина му също е доказателство за обичая. Починалият на седемнадесет години от хепатит Гу Чаншен първо бил погребан сам.. След това обаче той се присънил тъжен на родителите си и споделил, че се чувства много самотен. Бащата веднага започнал да търси тяло на девойка, но тъй като в провинцията, а и в цял Китай жените са по-малко от мъжете, издирването му отнело цели шест години. Накрая редом със сина му било заровено тялото на десетгодишна удавница от съседното село. Съюзът между двамата бил скрепен със сватба - "сватбата на мъртвите".
         Ако семейството е прекалено бедно и за мъртва булка, прави женска фигура от слама и тя се погребва до починалия син като съпругата, която никога не е имал.

        И за да не завърша така тягостно този постинг за обичаите, ще ви спомена за един по-ведър - плюенето. То се числи към жестовете, понеже е равносилно на нашия жест "прекръстване". С плюене може да се сломи мощта на гръмотевицата, а призраците не понасят да бъдат наплюти - това се споделя в най-древното открито засега медицинско съчинение. Ако човек срещне на улицата погребално шествие, трябва незабавно да се изплюе. Същото се прави, когато човек види падащи звезди.

      


Тагове:   мъртвите,


Гласувай:
14


Вълнообразно


1. mikino - :)
15.03.2010 11:02
Това с плюенето, май си е типично азиатски обичай.
Поздравления за поста!
цитирай
2. natali60 - Да, Микино,
15.03.2010 11:24
сигурно се отнася и за други азиатски страни, много от обичаите им са общи.
Благодаря за коментара :) Жива и здрава и успешна седмица! :)
цитирай
3. veninski - Впечатлен съм, приятелко!!! По...
15.03.2010 12:25
Впечатлен съм, приятелко!!! Поздравления!!!
цитирай
4. natali60 - Благодаря, Васко!
15.03.2010 12:35
И мен ме потресе този обичай, реших, че ще бъде интересно да се научи за него...
Хубава седмица!!! :)
цитирай
5. kalin8 - Благодаря за разказа!
15.03.2010 13:49
И по нашите земи е съществувал подобен обичай.Неслучайно се намират тракийски погребални могили с коне,колесници,слуги,любими жени...Не ми се мисли какъв точно е бил ритуалът!
Б.
цитирай
6. injir - В тъгата хората са еднакви...
15.03.2010 15:41
В тъгата хората са еднакви...
цитирай
7. natali60 - Да, Боре,
15.03.2010 16:59
имали сме подобен обичай, но много преди да съществува българска държава. И други древни народи са го имали. Но за мен е странно, че в Китай се е запазил до днес. Критериите за морално и неморално се менят с времето, а също зависят и от религията.
Поздрави! :)
цитирай
8. natali60 - Благодаря, Марина,
15.03.2010 17:13
че ми гостуваш :)
Да, хората са еднакви в тъгата, но все пак в този обичай има нещо смущаващо. Поне за мен...
Поздрави от Пънлай! :)
цитирай
9. veninski - Желая ти години от хубави седмици, ...
15.03.2010 20:36
Желая ти години от хубави седмици, приятелко!!!:)
цитирай
10. hel - За втори път говориш за този обичай, ...
16.03.2010 01:31
За втори път говориш за този обичай, първият път беше по-бегло. Ужасяващо е. Още първият път си помислих, че това неминуемо ще доведе до убийства на неженени млади жени. А ти сега споменаваш и за търгове. Май си е опасно да си неомъжена жена в Китай!
А когато почине женен мъж, какво се прави? Как живее после жена му, децата му? А като почине омъжена жена?
цитирай
11. natali60 - Много си мил, Васко!
16.03.2010 03:20
Да си жив и здрав и творческото вдъхновение никога да не те напуска! :)
Пънлайски поздрави! :)
цитирай
12. natali60 - Хели, отивам да питам съседката
16.03.2010 03:21
по твоите въпроси и пак ще ти пиша...
цитирай
13. анонимен - Знаеш ли, докато учех в историче...
16.03.2010 10:25
Знаеш ли, докато учех в историческия факултет, наред с всичко останало като дати и факти и научих нещо много важно. Никой няма прав да съди другите. Защото да, от наша гледна точка този обичай или поведението на Нерон, примерно, са напълно неприемливи, но нещат не са никога само черни или само бели и след като и ние не сме безгрешни нямаме право да съдим другите, защото кой знае как ще изглеждаме и ние в очите на следващите поколеня. Сега всички плюем по средновековието, били варвари, били невежи, горили хората на клади и т.н. и т.н., но какво ще кажат хората след 1000 години за нас? Сигурно подобни неща. За това, съм се научи да приемам миналото или странните обичай просто като любопитна подробност характерна за дадения период или народ, но не съдя никого. А и знаеш ли, че и тук в България сме си имали меко казано зловещи обичаи. Не помня как точносе наричаше, но до преди 100 години било нормално възрастни хора да организират още приживе собственото си погребение. И то само и единствено с цел да видят дали всичко е изпипано добре и дали им харесва цереномията, че като дойде моментът и починат, всичко да е изрядно. Е, как ти се струва това, а? Не е ли малко зловещо, приживе да легнеш в ковчег и да репетираш собствето си погребение! Това като ни го каза преподавателят по етнология, направо... за това не съдя никого!
Благодаря за интересния постинг. Не бях чувала за този обичай.
цитирай
14. rpatel - Интересно. Много. Е, вярно, че на ...
16.03.2010 10:42
Интересно. Много. Е, вярно, че на нас ни изглежда малко злокобен този обичай, ама как ли изглеждат нашите обичаи според тях?
цитирай
15. natali60 - анонимен 13,
16.03.2010 11:36
като съдене ли ти се стори постът? Уверявам те, не съм имала такова намерение - "това, което е зловещо за един, за милиард и триста милиона си е съвсем в реда на нещата." Избягвам да давам оценки на китайската действителност, опитвам се да бъда обективна. Има, разбира се, и неща, които ме стъписват и ги споделям с вас, мисля, че ще ви бъде интересно...
Благодаря за коментара. Поздрави! :)
цитирай
16. natali60 - Здравей, rpatel,
16.03.2010 12:08
Благодаря за гостуването! :)
Струва ми се, че много малко знаят за нашите обичаи, твърде затворено общество е. Повечето не са виждали чужденец на живо. Иначе са мили и любезни в общуването :)
Пънлайски поздрави!!!
цитирай
17. aqualia - Интересен постинг,natali60! Обичаите са доста странни, понякога...
16.03.2010 15:56
... но вярата в тях ги прави задължителни. Когато много силно вярваш в нещо, то се материализира... В този смисъл разбирам китайците, въпреки, че е страшно тъжно... Има един анимационен филм, обратен на този обичай, и се нарича "Corpse Braid", ако не сте го гледали, има го в нета, мисля, че може да се изтегли. Там любовта на мъртвата жена побеждава, и тя се отказва от дадения обет... да вземе жив годеник в царството на мъртвите!
цитирай
18. natali60 - Радвам се, Лили,
16.03.2010 17:13
че виждаш романтика дори и в този тъжен обичай.
Благодаря за препоръката - ще потърся филма.
Поздрави от сърце! :)
цитирай
19. natali60 - Хели,
17.03.2010 04:29
ето отговорите на твоите въпроси - от извора. Когато почине женен мъж, ако вдовицата му живее на село, съселяните й помагат с храна, но тя не може да изучи децата си. Затова е прието тя да се омъжи втори път.
За вдовеца не е задължително да се жени повторно, той може да си живее и сам...
А защо жените са по-малко от мъжете в страната, само ще ти кажа, че лекарите не казват на бременните жени пола на детето предварително, както е другаде по света...
Не съдя никого, само разказвам.
Поздрави! :)
цитирай
20. hel - 19. natali60 - Хели,
17.03.2010 23:14
С други думи, Натали, починалите женени мъже и жени ги погребват сами!
Благодаря! Интересно е!
цитирай
21. mileidi46 - :))) i do anonimen 13
31.03.2010 12:52
Tova si e napulno normalno za vsqka naziq da si ima svoite strannosti..i tezi strannosti gi ima i den dne6en i v Bulgariq..makar,4e ne se znae za tqx!!
V moq krai (Vidinskiq) po4ti vsi4ki si slagat prijive,,pomani '' kanqt si gosti..ponqkoga nadvi6avat svatbarski broiki...raznasqt si ne6ta kato faraoni...masi stolove ,divani i vsi4ko,koeto dori ne moje da se predpoloji.Ako si pokani6 100 4oveka trqbva da ima sofra kato na svatba i vseki gost si trugva s vilizata,lujizata,4iniqta,4a6ata s koqto e pil..i t.n...Otdelno se stroqt grobnizi,slagat si pametnizi -prijive..i nedai si boje nqkoi da umre bez sve6t!!!raznoskite prodaljavat s godini...s raznasqniq,kolazi,v promi6leni koli4estva..Da ne govorim,4e ima dosta kade si kupuvat i kov4ezite ,pokrovi,toaleti s koit da budat pogrebvani...i si durjat v ku6ti...
I to govorim za Bulgariq..dnes!!
Ni6to ne moje da me o4udi...Pozdravi za intersniqt posting!!
цитирай
22. natali60 - Милейди, благодаря за
31.03.2010 16:07
интересния коментар, и аз научих нещо ново.
Хубава пролет ти желая! :)
цитирай
23. анонимен - jlUWnDYhBzNalCTkXTH
24.05.2011 07:51
DidnВ’t know the forum rules allowed such birlilant posts.
цитирай
24. анонимен - LJprYvzugz
24.05.2011 14:04
Hey, youВ’re the goto expert. Thakns for hanging out here.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022381
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031