Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 10:42 - НАНДЗИН - СТОЛИЦА НА ДЕСЕТ ДИНАСТИИ - втора част
Автор: natali60 Категория: Изкуство   
Прочетен: 7931 Коментари: 24 Гласове:
19

Последна промяна: 30.01.2011 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        ЮЕДЗИАН - НОВА КУЛА НА ШЕСТОТИН ГОДИНИ

   Градската стена от времето на династията Мин се е изтегнала около Лъвския хълм, висок 78 метра. В 52 - метровата кула на върха му са изложени реликви от онова време и други - в памет на Джън Хъ - първият китайски мореплавател.

               image  гледка към градската стена
    image наблюдателницата над градската порта

    През 1360 г. Лъвският хълм е бил място на битка, която е проправила пътя на династията Мин.

          image шлем, намерен на мястото на битката

   Мощта на 80 -хилядната армия под командването на бъдещия император Джу Юанджан е надделяла над 400 - хилядната армия на Чън Иоулиан. Няколко години по-късно, през 1374 г. Джу Юанджан (император Хону) решава да построи кулата Юедзиан. Той е съчинил поема за нея и е наредил много студенти да пишат по тази тема. За беда строителството й скоро било прекратено за неопределено време и кулата е съществувала само на хартия повече от шестотин години. Строежът й започва отново през 1999 г. и е приключил за две години. Днес тя е един от най-важните обекти от националната база за патриотично възпитание със своя забележителен стил от Мин династията и класическа императорска направа.

                 image кулата Юедзиан

    Докато изкачваме стълбите към кулата, ей такива усмихнати лъвчета - всяко различно - ни придружават от двете страни. Те са духове - пазители на старината.

              image мраморно лъвче - пазител

     По ръба на стрехите се виждат фигурките на деветте превъплъщения на дракона, който пък е символ на императора. Точно под покрива блести орнаментна украса, изрисувана с познатата вече техника "златна диря".

                            image

         image  по пътя към върха

     Ръката на времето ни носи нагоре към върха, откъдето гледката към Реката е най-хубава. Сводестият мост на снимката е първият мост, прехвърлил Дългата река, сега призрачно изплувал от мъглата...

                       image  първият мост над Яндзъ

    Отминаваме приятелките, позиращи за снимка и множество още туристи. Потокът от хора е непрекъснат.

                image

     На входа на кулата спираме, омагьосани от украсената с източен вкус фасада - кралско синьо, благородно червено и над всичко - споменатата "златна диря". Прекрачваме високия праг, потъваме в отдавна отминалия, но незабравен азиатски свят, когато слънцето е отмервало времето и дълго съзерцаваме богатството и мистиката на вътрешната декорация.image

                 image  императорски трон и стела с надписи на стената

   image  интериор

    Императорските портрети крият зад строгите погледи разкази  за кървави баталии и за нажежени страсти под източната маска на спокойствието.

             image

     На втория етаж радва окото изложба на съвременно и традиционно китайско изкуство - акварели и калиграфия; загадъчно се усмихват изрисуваните речни камъчета - яйца.

     Специална зала е посветена на Джън Хъ - първият китайски мореплавател, изследовател, дипломат и флотски адмирал. Така както ние учим имената на европейските мореплаватели и техните открития, така и за китайците  е славно името на техния откривател, първи стигнал до бреговете на Африка и направил я позната за азиатския свят. Джън Хъ е имал голямо количество от огромни кораби - много по-големи от всеки дървен кораб в историята. Те са строени в Лондзианската корабостроителница на юг от Лъвския хълм и са плавали по Яндзъ и в морето направо от там. Адмиралът е командвал флотилия от 62 големи и двеста  по-малки кораба. С нея той е направил седем експедиции в Индийския океан, наричан от китайците Западния океан от 1405 до 1433 г. - по-рано от Магелан и Колумб. В чест на тези пътувания император Джу Дъ е наредил да се построи храмът Дзинхай и двореца Тианфей в западната част на Лъвския хълм. В последните си години Джън Хъ е живял в този дворец и е отглеждал разнообразни редки растения, които е донесъл от чужбина.

           image

   Спираме пред макета на неговия кораб, който е бил дълъг 138 метра и широк 56 метра, с девет мачти и дванадесет платна. Той е бил най-добрият в своя клас в историята на корабостроенето по онова време, твърдят китайците. И днес платноходът е с впечатляващи размери и може спокойно да се конкурира със съвременните кораби - това е и експертното мнение на съпруга ми, специалист в този бранш.

   Всичко е относително, както отдавна е установено. Докато нашите прадеди в Европа са се наричали с гордост и с право Стария свят и са търсили Новия свят през океана, далеч на Изток други хора са се наричали с гордост, а и с право Стар свят и са търсили нас, европейците като Новия за тях свят...
  Умили ни трогателното "откритие", гравирано върху метална табелка до макета: "Много императори са знаели, че "водата може да носи кораба, а също и да го преобърне". Следователно "Корабът е носен от водата" тогава се е смятало за извод, от който корабоплаването става лесно и гладко. Второ, това е знак, че корабът не може да плава без вода".
   Законът на Архимед, открит около 250 г.пр.Хр. е нямало как да достигне до тези далечни земи. Китай винаги е вървял по свой път на развитие - разцвет са получили философията, поезията и военните науки, а корабостроенето е трябвало да чака още дълго...

                    image

    Ето как е бил строен корабът на Джън Хъ - фреската е част от порцелановия стенопис, висок тринадесет и широк осем метра. Направен е в Дзиндъджън - град, известен с изящния си порцелан, а са го изрисували художници от Нандзинския университет по изкуствата - в прослава на делото на великия мореплавател. Заема една от стените в централната зала. Цветовете са нежни, меки и някак приказни, излъчват светлина, въздействието му е магнетично.

         image целият порцеланов стенопис

   Светът е създаден от Бог, всичко останало - от китайците... Във всяка шега има известна истина, мисля си, докато разглеждам щанда със сувенири, представящи хакрактерни елементи от китайската култура. Купуваме си няколко изписани ветрила и тръгваме обратно. Слизаме по стълбите - отвисоко градът е скрит зад воала на мъглата, но и така се усеща могъщото му дихание. Постепенно уличният шум ни поглъща и ни връща в реалността, а тя ни напомня, че сме пропуснали обяда...
    Не се престрашихме да опитаме прехвалената нандзинска супа от кръв (малко вампирско ни се видя) - не ни стигна до там приключенският дух. За момента ни се отщя китайска кухня и заложихме на баналната пица - нещо познато за нас, за местните хора  - твърде екзотично все още. Скромно помолихме шофьора на таксито да ни закара до някоя пицария, а той ни погледна преценяващо и, кой знае защо, реши, че за нас е достоен само Шератон! След малко седяхме вече в един от луксозните ресторанти на нандзинския Шератон на по пица и чаша вино...
   А утре ни чака Президентският дворец!

            следва трета част





Гласувай:
19



1. aqualia - Боже мой, каква красота!
26.01.2011 10:59
Боже мой, каква красота!
цитирай
2. natali60 - aqualia, наистина!
26.01.2011 11:04
Друг, вълшебен свят!
Поздрави от Пънлай! :)
цитирай
3. cinichedonist - прекрасен постинг
26.01.2011 11:08
смятам да крадна откритието в кавички
надявам се да не ми се сърдите много

между другото
след като бейджин/пекин/ е северната, а наджин южната столица
кои са източната и западната
цитирай
4. natali60 - Добре дошъл, Георги!
26.01.2011 14:52
Надникнах при вас и видях, че живо се интересувате от Китай. Радвам се, ако съм била полезна с нещо по темата. Надписът на табелката не е мой, той е за всички, така че цитирайте го, както прецените.
Ако ви интересува родното място на Конфуций, писала съм за Цю Фу в пътеписа си "Не убивай комар с меч" по-назад в блога.
Една от древните столици съм я споменала в началото - Сиан (Xi An) - град с 3 000 годишна история. Четвъртата е Луоян (Luoyang), основан в 11 век пр.Хр.

Благодаря за интереса! Поздрави от Далечния изток! :)
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - Прочетох, както дете чете книжка с приказки :)
26.01.2011 18:07
Благодаря! Чакам третата част!
цитирай
6. kalin8 - Благодаря много
26.01.2011 19:26
за поредната разходка из древен и съвременен Китай!
Поздравления за постинга!
Б.
цитирай
7. bizcocho - Стълбичките ще ми дойдат множко:) ...
26.01.2011 20:19
Стълбичките ще ми дойдат множко:) Това си е основателна причина да не ти завиждам :), но пък ти се радвам :)))
цитирай
8. natali60 - Чайче, много слънчево ми стана в този студен Пънлай
27.01.2011 02:40
от твоите думи :)
Наминавай, както се казва: coming soon! :)
цитирай
9. natali60 - Боре, пак заповядай!
27.01.2011 02:43
И благодаря за топлите думи! :)
Поздрави!
цитирай
10. natali60 - Жени, и аз ти се радвам, мила!
27.01.2011 02:46
А за стълбите - сега е така, утре вече ще е друго! Когато духът тържествува над материята, както съм споменала вече.
Прегръдки от мен! :)
цитирай
11. hristo27 - Завиждам ти благородно, че си била ...
28.01.2011 10:06
Завиждам ти благородно, че си била на другия край на света! :)))))
цитирай
12. natali60 - Здравей, Христо!
28.01.2011 10:45
И още съм, ама вече ми се прибира у дома...
Радвам се, че ти е интересно, имам още много за разказване...
Поздрави от Другия край! :)
цитирай
13. hristo27 - И още съм, ама вече ми се прибира у ...
28.01.2011 13:12
natali60 написа:
И още съм, ама вече ми се прибира у дома...
Радвам се, че ти е интересно, имам още много за разказване...
Поздрави от Другия край! :)


Ще чакам да науча още неща от "другия край"... :))))
цитирай
14. natali60 - Готово, много скоро!
28.01.2011 14:55
Сега тук се готвим за Новата година - на 2 срещу 3-ти февруари. Опашките в магазините са по-дълги, особено за храна; скоро ще започне канонадата от гърмежи за празника... Все пак - 4709 идва! :)
Новогодишно! :)
цитирай
15. magnoliya - Чудесен постинг!
28.01.2011 22:44
Благодаря ти, че ни поведе на една екскурзия към една далечна страна, която сигурно няма да видим "на живо"! Лека и приятна вечер!
цитирай
16. natali60 - Магнолия, благодаря и аз
29.01.2011 02:55
за гостуването.
А за страната, която ти се струва, че няма да видиш, нищо не е "сигурно" - съдбата поднася всякакви изненади. И аз не съм си мислила преди три години, нито съм планирала да дойда да живея тук, но така се получи... В това е красотата на живота.
Желая ти много радост и хубави изненади! :)
цитирай
17. ckarlet - Един различен свят. . . Поздрави за ...
31.01.2011 19:22
Един различен свят... Поздрави за постинга!
цитирай
18. natali60 - Скарлет, благодаря за коментара!
01.02.2011 08:11
Радвам се, че ти е интересно при мен. И при теб е красиво!
Хубава зима! :)
Ние тук утре посрещаме Пролетта заедно с китайската Нова година... :)
цитирай
19. pepso - натали,
03.02.2011 01:04
в петък погребаха един от първите корабостроители от по-новата история на бг, ма го забравих...миналият петък...пак ще драсна
цитирай
20. natali60 - Здравей, pepso!
03.02.2011 05:54
Бог да го прости човека.
Пиши, ако се сетиш за името.
цитирай
21. mt46 - Поздрав!
03.02.2011 11:40
Пътеписът е чудесен!... Според мен заглавията на снимките би трябвало да се поставят в скоби, за да се обособят от текста на пътеписа...
Марин Тачков
цитирай
22. natali60 - Благодаря, Марине!
03.02.2011 15:56
Честита ти 4709 Нова година - на Заека - най-големия късметлия! Желая ти щастие! :)
цитирай
23. анонимен - tQAQTxpc
24.05.2011 10:19
Now I know who the brainy one is, IВ’ll keep looikng for your posts.
цитирай
24. анонимен - UicbzKrQPccrkKnZn
24.05.2011 12:54
Hey, youВ’re the goto expert. Thanks for hangnig out here.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1026598
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930