Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 04:58 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ФЕНЕРИТЕ!
Автор: natali60 Категория: Изкуство   
Прочетен: 14611 Коментари: 25 Гласове:
22

Последна промяна: 10.07.2011 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Исках да ви поздравя с тези думи в деня на празника, но пукотевицата беше толкова оглушителна, че не чувах мислите си, камо ли да седна да пиша... Днес вече е по-спокойно и мога да ви разкажа как го отбелязахме с моята приятелка Сун.

       Празникът на фенерите е съществувал вече при династията Хан (206г.пр.Хр. - 220 г. сл.Хр.), а при династията Тан се е разпространил в целия тогавашен Китай. Днес е обичано събитие и в Индонезия, Малайзия, Сингапур и Виетнам. Датата му е променлива, но винаги е на петнадесетия ден от първия месец по лунния календар - с него завършват традиционните двуседмични новогодишни празненства. Тази година се падна на 17 февруари. На следващия ден започна Голямото преселение - милиони китайци тръгнаха от родните си места към големите градове, в които работят...

     Сун ми се обади предния ден и ме покани да се разходим до увеселителния парк Хепиленд в края на града, където единствено могат да се видят част от празничните моменти. Пънлай е малък град в североизточен Китай и тук не може да наблюдавате по улиците артистичните изпълнения, познати ни от телевизията - танци на лъвове и дракони, шествия с фенери и други подобни... Хепиленд е построен от кореец, но, разбира се, тук не се пропуска никой китайски празник, така беше и сега. Още щом слязохме от осмицата, бодра китайска музика ни посрещна. От самия вход над нас се люшна море от червени фенери, подухвани от мразовития вятър -  гледката е феерична. Отдалеч приличат на алени балони, подхванати от въздушната река и на цветни пъпки малко преди да се разпукнат...

                       image

                                        image вечната битка между тигъра и дракона

                image кукли в национални носии на сцената

                       image рибите са символ на богатството

                           image петелът е едно от 12-те животни на Буда. Около елхата са подредени и 12-те, всеки може да се снима до "своето" животно - според годината, в която е роден

image част от декорацията на парка

                           image вдясно - пързалка за шейни

         image оръдие за изкуствен сняг пред пързалката

                Опасни атракциони и много пътеки, които отвеждат до различни зони в парка - Долината на приказките със скулптури на приказни герои, старинно корейско село с макети на къщи и дворове, зоопарк, закусвални, голям корейски магазин за сувенири... Еклектиката при съчетаването на двете култури не дразни, по-скоро е любопитна...

                               image бронзови фигури в корейското село в Хепиленд

                                     image  корейска къща

         image  Сун... и мечката

                          image по пътеката в Долината на приказките

                           image Алиса в страната ... Китай

        Свирепият студ не ни позволи да се качим на нито една въртележка, но хората вървяха с щастливи лица и като че ли не го забелязваха. Вероятно самовнушението, че Пролетта е настъпила на трети февруари заедно с Новата година, действа... Свърнахме по Алеята на желанията. Отстрани на дълги въжета бяха окачени стотици листове с отпечатани гатанки, за позналите имаше награди.

                              image

       Гатанките са един от елементите на зимния (според китайците - пролетния! - тук не можахме да се разберем...) празник, те съдържат послания за щастие, семейно събиране, успех и любов. Който пазнае отговора, може да си пожелае нещо под червените фенери и то ще се сбъдне.

                 image

         Сун се зачете внимателно в опит да отгатне някои, но не можа и тъжно каза: "Много са трудни, не можем да си пожелаем да сме щастливи..." Ще бъдем щастливи, Сун, хората с добри помисли трябва да бъдат щастливи!

          Акцентът на празника са, разбира се, фенерите - преобладаващо червени, но могат да бъдат и в други цветове, а също и в различни форми - например на цветя и животни, изработени с майсторство и изобретателност. Правят се буквално от всичко - дърво, хартия, плат, цветно стъкло, дори нефрит, а днес вече - и от пластмаса. Някога върху тях са изписвали гатанките, сега се украсяват с образи на герои от китайския фолклор.

          "Да се прибираме, преди да са започнали гърмежите - предложи благоразумно Сун. - А и трябва да приготвям празничните танюан (варени топчета от лепкав ориз със сладка плънка)". Докато пътувахме обратно към центъра, най-нетърпеливите започнаха да изпробват бойното снаряжение, с което се опитваха здравата да наплашат злите духове и всякакви тъмни сили. Как - с пиратки и фойерверки - любимо китайско занимание не само по празници. Наближавах към къщи, когато канонадата стана вече неспирна - от всички страни свистене на куршуми и шрапнели, от време на време изтежко се обаждат оръдията. Цялата "артилерия" е на крак! Илюзията е пълна - на бойното поле съм. Трябва да се чества шумно и весело, за да ви срещне щастието през новата година.

          Има различни легенди за възникването на празника. Една от тях свързва появата му с будизма. През управлението на династията Хан, когато новата религия все още не била популярна сред народа, будистки монаси решили да почетат божеството на петнадесетия ден от първия лунарен месец, който ден е и първият от навата година с пълнолуние. Монасите запалили в храмовете червени фенери. Императорът, който се стремял да наложи новото учение, харесал идеята и издал указ всички да занесат фенери в храмовете като почит към Буда. Освен това хората трябвало да окачат светещ фенер и пред домовете си през нощта, което постепенно се превърнало в традиция и масов празник.
        На мен повече ми харесва друга легенда - за красивата девойка Юан Сяо. Откакто постъпила на работа в дворцовата кухня, тя не била виждала родителите си и това много й тежало. Като не можела да покаже синовната си признателност, тя решила да сложи край на живота си, скачайки от високата стена около палата. В това време от там минал императорският съветник и чул плача й. Убедил я да слезе от стената и, трогнат от синовната й обич, обещал да й помогне да вижда семейството си поне веднъж в годината.
      На другия ден той се преоблякъл като гадател и застанал зад една сергия на пазара. Мнозина идвали при него с молба да им разкрие бъдещето, тъй като го познавали като мъдър човек. На всички обаче той казвал едно и също - че на петнадесетия ден от първия месец столицата ще бъде опожарена. Хората изпаднали в паника и помолили съветника за помощ. Отговорът бил: "На тринадесетия ден Богът на огъня ще изпрати една фея, облечена в червено, на черен кон, да подпали града. Ако я видите, молете я за милост".
       В уречения ден Юан Сяо, облечена в червено и яхнала черен кон, се появила по улиците на столицата. Хората започнали да я молят да не опожарява града, а тя отвръщала: "Изпрати ме Богът на огъня да подпаля столицата ви на петнадесетия ден. Ако искате да се спасите, нека императорът ви намери изход!"
       Хората отишли при владетеля, а той се обърнал към съветника си. Ето и съвета: "Богът на огъня обича да яде танюан (сладки пелмени). Прислужницата ви Юан Сяо ги прави превъзходно, така че нека на петнадесетия ден Ваше величество почете бога с тях. Наредете също във всяка къща да се приготвят такива сладки, да се окачи червен фенер и всички да пускат фойерверки, така че да заблудим Бога на огъня и да избегнем гибелта."
        Така и станало. Юан Сяо също направила голям червен фенер, върху който изписала името си и излязла сред тълпата. Така сторили и нейните родители и семейството най-сетне се събрало. Настъпило утро, столицата останала цяла, а императорът издал указ всяка година на този ден хората да изпълняват същия ритуал. В чест на добрата девойка хората нарекли празника Юан Сяо. Тогава възникнал и обичаят да се изписват гатанки върху фенерите.

            Вечерта приятели ни донесоха да опитаме от оризовите пелмени. На мен повече ми допада лунният сладкиш по време на празника "Средата на есента"...



Гласувай:
22



1. tit - Винаги са им много едни такива засукани легендите!:))
19.02.2011 05:31
Сигурно е от различната култура. Разбираемо е, но е така различно! Замислям се - еднакви ли сме ние, хората! Някак дълбоко, в мярата за добро и зло - да! Но в тяхната култува има толкова спокойствие и мъдрост!
А такива шумни празненства правят!:):):))
Благодаря ти и поздрав ти пращам!:)
цитирай
2. natali60 - Да, така е, Тит! :)
19.02.2011 05:39
Не можеше ли тази девойка да яхне коня и да отиде да види родителите си, ама не - все драма да има... Привързаността и предаността им към семейството е пословична - няма празник, в който първото изискване да не е семейството да се събере. И се започва едно многодневно пътуване до родния дом - огромна страна и разстояния. После - обратно... Но това ги прави щастливи.
Спокойствие, мъдрост и търпение, бих добавила.
Радвам се, че ти е интересно. Пак заповядай! :)
Поздрави!:)
цитирай
3. veninski - Поздрави от Родопите, приятелко!
19.02.2011 06:37
Поздрави от Родопите, приятелко!
цитирай
4. natali60 - Поздрави и на теб, Васко -
19.02.2011 07:43
зимно - пролетни, пънлайски! :)
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - Благодаря ти за поредната интер...
20.02.2011 01:01
Благодаря ти за поредната интересна и красива приказка, Натали!
Много се радвам на твоите писания! Ей сега лягам да си я изсънувам :)))
цитирай
6. natali60 - Приятни сънища, Чайче!
20.02.2011 03:08
А ти много ме трогна с постинга си за Левски и Мерсия Макдермот!
Прегръдки!
цитирай
7. monaliza121 - Интересни и странни празници от ...
21.02.2011 20:12
Интересни и странни празници от друга култура, разказани увлекателно. Харесаха ми снимките, Натали. Китайският хепиленд има ли нещо общо с Дисниленд?
цитирай
8. natali60 - Здравей, Мона Лиза!
22.02.2011 02:26
Приятно ми е да ми гостуваш :) Благодаря за похвалата.
Идеята за Хепиленд кореецът (не му знам името на собственика) е взел вероятно от Дисниленд. Пак така има вълнуващи и даже опасни въртележки, но освен тях творчески е добавил от себе си корейски колорит. На много места в парка е представен корейският бит и култура - интересно е за туристите.
Поздрави! :)
цитирай
9. monaliza121 - Вярвам, че е добре разработена идея ...
22.02.2011 09:22
Вярвам, че е добре разработена идея с национален колорит. Благодаря за отговора.:))
цитирай
10. natali60 - Да, Мона Лиза,
22.02.2011 14:30
интересна тема подхвана, може би ще напиша повече в друг постинг. Прави ми впечатление, че тук богатите хора правят и нещо ценно за града, от полза за всички жители - така са построени най-големият аквариум в Азия, полуостровът на Осемте безсмъртни, историческият комплекс Трите свещени планини и много други неща в Пънлай - като частна инициатива... Много имат какво да вземат нашите богаташи... Ама дали ще искат...
Поздрави, мила!
цитирай
11. bizcocho - Леле, какъв лед е зад Алиса! Иначе е ...
23.02.2011 20:07
Леле, какъв лед е зад Алиса! Иначе е красиво! Много красиво! И така сладко разказваш....
цитирай
12. natali60 - Благодаря, Жени!
24.02.2011 02:45
Толкова си мила :) Радвам се, че ти е харесало.
Хубава пролет! И до писане! :)
цитирай
13. aqualia - Толкова е интересно!
26.02.2011 13:45
Красиви празници имат!
И влагат много от себе си, за да ги направят по-интересни и хубави...
Блазе ти, че всеки ден виждаш добрата воля за живот, и почитането на самия живот, радостта от очакването и от даването, от приемането и мечтаенето...
Поздрави!
цитирай
14. natali60 - Лили, колко точно
26.02.2011 18:41
описа манталитета и разбиранията на китайците, сякаш си тук, с мен - браво! Благодаря ти.
Поздрави! :)
цитирай
15. hel - Напиши някоя и друга гатанка, ако е ...
27.02.2011 11:37
Напиши някоя и друга гатанка, ако е възможно.
Винаги е интересно при теб!
цитирай
16. natali60 - Здравей, Хел!
27.02.2011 12:45
Ще попитам приятели да ми кажат.
Благодаря за гостуването! :)
Поздрави! :)
цитирай
17. monaliza121 - Честита Баба Марта, Натали! ...
01.03.2011 16:44
Честита Баба Марта, Натали!

Сигурно си направила мартеничка, за здраве и берекет!
Усмивки и добро настроение!:))
цитирай
18. natali60 - Честита и на теб, Мона Лиза! :)
01.03.2011 17:16
Весело и радостно да ти е!
Закичихме се с мартенички днес, позачудиха се приятелките каква е тази нова мода, разказах им за обичая :) Стана им интересно.
Слънчево да е!
цитирай
19. bizcocho - Честит празник, Натали! :)
08.03.2011 16:13
Честит празник, Натали! :)
цитирай
20. natali60 - Жени, благодаря! :)
08.03.2011 16:17
И на теб - хубав празник и много щастие! :)
цитирай
21. natali60 - За 15. Хел
08.03.2011 16:20
Ето ти една гатанка, Хели! Кое е това, което не задава въпроси, но съдържа много отговори?
Ха сега! :)
цитирай
22. darcy - Прекрасен блог!
15.04.2011 19:56
Ето затова обичам Блог.бг - покрай глупостите човек попада и на наистина качествени постинги.

Поздрави за авторката!
цитирай
23. natali60 - Благодаря, мила Дарси!
16.04.2011 05:53
Пожелавам ти много и прекрасни пътешествия! :)
Поздрави от Пънлай! :)
цитирай
24. shtaparov - Вижте,че защитата на националното им е приоритет
11.10.2011 03:50
Опасни жълтури,брей! И само как си защитават националните обичаи- ако се раздаваха и разпиляваха по света като нас,нямаше усвет да се видят ни фенери,
ни храмове,ни обичаи!
цитирай
25. natali60 - Прав си, Щапаров!
11.10.2011 12:46
Патриоти са - и там, където няма реликви, ще ги измислят, ще направят "реплика" на старината, за да се учат младите. И те се пръскат по света, но са голям народ и има да остават в страната. А и като заминат в чужбина, носят си и обичаите...
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1023155
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031