Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 07:28 - И ВИНОТО СИ ИМА МУЗЕЙ - втора част
Автор: natali60 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1822 Коментари: 2 Гласове:
9




       С тази екзотична легенда в мислите продължаваме към Янтай - обикновен китайски седеммилионен град. Дълго се пътува от предградията към центъра, но по улиците не се чувства пренаселеност. Времето - типично пролетно, народът наизлязъл радостен на въздух. Джанбин си беше приготвил по моя молба лист с адресите на някои музеи. Той е от Хубей - Южен Китай - и този край също му е непознат.
    Първо ни заведе в Културния център - огромна сграда, китайците си падат по мега сгради, улици и градски пространства. Подобно на нашите културни домове и читалища, и тук деца и възрастни могат да се посветят на любими изкуства - пеене, танци, калиграфия, китайско рисуване, европейска живопис, народни и класически инструменти.

                    image

         image  пред културния дом

                             image един от най-хубавите акварели в изложбената зала към дома

        image древна музикантка

       Янтай е разположен на брега на морето Бохай в североизточната китайска провинция Шандун. Името му означава "димяща кула" и идва от наблюдателните кули, построени на връх Чи през 1398 - при царуването на император Хонгу, основателя на династията Мин. От кулите стражите са сигнализирали с дим за нашествието на японски пирати.
     Регионът на Янтай някога е бил феодално царство на име Лай до периода "Войни между царствата", траял от 475 г.пр. Хр. до 221 г.пр.Хр., когато е наречено царство Ци.
     Едва през 1861 Янтай отваря пристанището си за търговия със света. Седемнадесет нации, включително британската, откриват посолства в града. Последователно той е бил във владение на британци, германци и японци. Днес е вторият индустриален град в провинция Шандун след Чиндао. Областта е известна с производството на череши (дори и през зимата зреят в оранжерии) и на ябълки (местните хора вярват, че тук растат най-хубавите ябълки в света).

    След като се насладихме на традиционни китайски акварели в Културния дом, Джанбин ни поведе към Музея за стара култура с храм на морската богиня Мазу - закрилницата на моряците и рибарите. Изложени са литографии и акварели на стари майстори, а отстрани са строени древни китайски оръжия.

         image Музеят за стара култура

                  image подпокривното пространство

       image оръжията са от дясната страна на олтара в храма на Мазу

      След храма отсреща се изправя Централната порта, излязла от приказките. Украсата е изящна дърворезба с мотиви и сцени от старата китайска история и фолклор. Всичко е изработено с много любов и талант.

              image

       Чудната порта на времето ни открива гледкакъм друга част от традиционната градина, в дъното на която неочаквано се издига оперна сцена от дърво. И тя има своята история и премеждия - измайсторена е във Фуджиан и е претърпяла корабокрушение по време на транспортирането си. В Янтай я поправят и монтират в градината пред храма на морската богиня. На нея са се играели представления на Пекинската опера в чест на Мазу. 

             image оперната сцена

   Култът към тази богиня е започнал през династията Мин, когато множество храмове в нейна чест са издигнати в цял Китай. Мазу има силно влияние в източноазиатската морска култура.

           image  интересен контраст

      image  Джанбин обича да позира - тук е на сцената

     На излизане вниманието ни привлече голям надпис "Клиника по пластична хирургия".

        image  клиниката

    Извечната човешка жажда за младост и красота и тук е намерила израз във вярата във вълшебната пръчица. С надежда да си подари преобразяване в красавица, пристъпи прага китайка на средна възраст. Западната мода бързо намира одобрение тук. По-късно в Чиндао видяхме огромни ракламни пана за такива "преобразителни" центрове. При нас вмешателството в човешката външност е някак по-дискретно, дори тайно, не се афишира така агресивно. Но - тук е Китай...

         следва




Гласувай:
9



1. pepso - отдавна не бях надниквал
31.08.2011 14:44
и разбира се първо теб прочетох...давай джаркай нататък!
цитирай
2. natali60 - Ей, Пепсо, привет!
31.08.2011 16:03
Къде се губиш? Радвам се, че намина.
Продължавам - каминг суун! :)
Поздрави! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1023400
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031