Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2018 18:03 - Тридесета неделя след Петдесетница.
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3478 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Св.Литургийно Евангелие в днешният ден !

„ И някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен? А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог; знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си.. А той рече: всичко това съм опазил от младини.Като чу това, Иисус му каза: още едно ти не достига: всичко, що имаш, продай и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, па дойди и върви след Мене.. А той, като чу това, натъжи се, защото беше твърде богат.. Като видя, че той се натъжи, Иисус рече: колко мъчно ще влязат в царството Божие ония, които имат богатство!Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.Които чуха това, рекоха: а кой може да се спаси?. Но Той рече: невъзможното за човеците е възможно за Бога.“/Лука 18:18-27/

Проповед.

За да наследим вечния живот, е необходимо да се отказваме от притежания и лични интереси и практики, които ни пречат да следваме Господ Исус Христос. Следвайки Христос и преживяването на Христос трябва да бъдат нашите основни интереси.Сегашното Евангелие говори за трудностите, свързани с отдаването на огромни лични вещи. Човек трябва само небрежно да погледне към алчността, съществуваща в обществото, за да определи очертанията на богатството сред някои сегменти от населението.Светът ще бъде по-добро място, ако Христос доминира в сърцата и умовете на повече хора. Не можем да контролираме другите. Можем само ние ,лично, да се контролираме. Всеки човек може да реши дали да следва Христос. Всеки човек може да държи Христос на първо място в сърцето, ума, душата и в дома си .Светът става по-добър, тъй като всеки човек изоставя пречките на живота, които потискат единството с Господа Иисуса Христа. Притежания и определени дейности могат да скрият гледната точка на човека и да възпират любовта към Христос.Някои хора намират привързаност към богатството или властта или определени дейности, за да могат те бъдат основни цели в живота им. Господ Иисус Христос каза преди векове: „Търсете първом Божието царство и Неговата правда ..." (Матей 6:33)Когато човек определя кой е първият приоритет в живота му когато човек определя какво е първото в живота му , кой и какво се оценява става известно.Господ Иисус Христос каза: "Където е твоето съкровище, там ще бъде и сърце ти." (Матей 6:21). Търговската реклама се опитва да повлияе на начина, по който човек мисли и се опитва да контролира задаването на цели сред отделните хора.Конкурентните интереси тестват индивида. Сърцето и умът трябва да воюват срещу всичко, което противоречи на Христос. Всички наши усилия трябва да бъдат насочени към Божието царство.Няма по-голяма радост, отколкото да опитаме колко благ е Христос. Няма по-голяма радост, отколкото да се обединим с Христос. Няма по-голяма радост, отколкото да се вземе от Скъпоценното тяло и кръвта на Христос, да ни бъде простено за греховете ни и да се покаем и да се върнем при Христос.
Святото кръщение, Светото Предание и Ръкополагането в свещенство са мигове на радост. Христос трансформира живота. Христос донася подновяване. Светият апостол Павел казал на колосяните: "Не се лъжете един другиму, понеже съблякоха стария човек с делата му и се облякохте новия човек, който е подновен в знание, според образа на Този, Който го е създал. .. "(Кол. 3: 9-10)Настоящото послание на Евангелието потвърждава стойността на вредните и грешни неща. Убийството, прелюбодейството, кражбата и лъжата нямат място в християнския живот. Ако те са били част от живота ни , е време да се покаем и да се отървем от тях.Вслушайте се в думите на псалмиста Давид, когато казва: "Създай в мене чисто сърце, Боже, и обновия правия Дух в мене." (Пс 50/51: 10). Обръщането към Бога в молитва носи резултати.Обръщането към Бога с покаяние на сърцето носи резултати. Новото начало може да се направи и започне по всяко време на живота ни. Докато човек има способността да мисли, той може да се обърне към Христос, както и добрият ,благоразумен разбойник на кръста.Добрият ,благоразумният разбойник на кръста говореше думите: "Господи, спомни си за мене , когато дойдеш в Твоето царство." (Лука 23:42). Мъдрите хора ще ценят урока на Митаря и фарисея. Мъдрите хора непрекъснато ще използват молитвата: "Боже, бъди милостив към мен грешника". (Лука 18: 9-14).Псалмистът Св.пророк и цар Давид е осъзнал радостта от Божието спасение. (Псалми 50/51: 12) Съвременните вярващи много добре постъпват като често мислят за християнската радост. Съвременните вярващи постъпват добре да мислят за радостта от спасението.Вярващите приемат ценности и отношение към живота. Вярващите приемат цели и посоки в живота си. Вярващите полагат усилия за постигане на определени цели в живота. Всичко, направено в живота, трябва да бъде измерено от Божието царство. Всичко, направено в живота, трябва да бъде измерено от степента, в която е угодна за Бога.
Нашите мисли и усилия изискват подчинение на Бога. Възползването от живота в съгласие с Бога е постоянно предизвикателство. Лицата ще се провалят, пак ще се провалят и отново ще се провалят. Мъдрите хора осъзнават, че когато възникнат неуспехи, е време да започнем отново.
Възрастта не е пречка за ново начало. Всеки, чийто ум работи добре, може да търси милост и прощение от Бога. Всеки, който има интерес към нов живот в Христос, може да се изповяда пред свещеника и да дойде пред Него с покаяние.
Сериозните православни вярващи идват на Светата изповед. Сериозните православни вярващи ценят Свещената изповед за новия живот в Христос. Св. Ученици оставиха всичко и последваха Христос. (Матей 19:27)Господ Иисус Христос каза: "Всеки, който е оставил къщи, братя или сестри или баща или майка или жена, деца или земи, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи вечен живот". (Матей 19:29) Привързаността към материалните неща може да попречи на човека да влезе в Божието царство. Често хората поставят материалното като по-ценно от търсенето на Божието царство.Често се разказват истории за семейства, които изпитват конфликти относно разпределението на имоти след смъртта на близък човек. Конкурентоспособността в работната среда често води до отпадане на справедливостта и алчността.
Колко семейства са претърпели неуспех поради един член на семейството , който иска да работи дълги часове всяка седмица, за да натрупа повече материални вещи? Човекът работохолик няма време да прекарва с членове на семейството и няма време да ходи на църква.Настоящото Евангелие говори за богат човек, който не иска да се раздели със своите стоки, за да последва Христос. Всеки има определено богатство. Всеки е призван да борави с това богатство по начин, ужасен и приятен за Бога.Святото Евангелие на св. Матей съдържа думите на Господа Иисуса Христа: "Търсете първо Божието царство и Неговата правда ..." (Матей 6:33). Лицата съзнателно установяват приоритетите и целите в живота си.Господ Иисус Христос каза: "Където имаш съкровище, там ще бъде и сърцето ти" (Мат. 6: 21). Всеки човек има двадесет и четири часа на ден. Всеки човек взема решения как да изразходва или инвестира през тези двадесет и четири часа всеки ден.Посветените християни се уверяват, че Бог получава значителна част от всеки ден. Посветените християни отделят време да отидат на църковни служби и да помогнат на своята църква. Те са послушни и праведни християни,които живеят за славата на Бога през всеки ден.В днешното общество виждаме обществени арени, изпълнени с хиляди зрители при спортни и социални събития. Индивидите изразходват големи суми за участие в професионални атлетични и спортни събития и социални събития.Църковните служби рядко привличат присъствието на стотици хиляди и със сигурност не с редовността, която се отнася за гладиаторските и феновски функции. Къде е интересът към душата? Къде е интересът към Божието царство?Божията Света Църква е в средата на подготовката за празника на Рождество. Бизнесът и професионалните организации често правят времеви проучвания, за да повишат ефективността и постигането на целите.Рождество Христово е подходящо време за лично изследване на християните. Използвайте предстоящата седмица, за да определите колко от всеки ден се дава съзнателно на Бога. Определете колко време отсъства Бог от ума в и .Бог ни дава двадесет и четири живота всеки ден всеки ден. Колко ли всеки ден съзнателно даваме на Бога? Вярващите се очаква да растат в Христос, когато узряват в живота. Твърде често вярващите застават твърдо или пък изостават в християнския си живот.Настоящото Евангелие е вдъхновение и мотивация за растеж в Христос. Настоящото Евангелие е вдъхновение да оставим настрана сегашните си модели на живот, които пречат на християнския растеж. Да се откажем от навици и мании, които пречат на растежа на християните.
Рождество Христово е време да се върнем отново към Христос. Рождество Христово е време да се гарантира, че Христос-Младенеца се ражда и се грижи за сърцето, ума и душата ни.Членовете на семейството трябва да прекарват повече време един с друг, ако семейството расте в Христос. Хората трябва да прекарват повече време в Църквата и в молитва, ако човекът расте в Христос.Обществата имат нужда от енориаши, които желаят да прекарат време в църквата и в енорийската църква, ако енорията трябва да расте и да се развива. Християнското развитие не се осъществява автоматично. Християните трябва да живеят християнски живот, за да растат в Христос.Енорийските църкви не могат продължават да съществуват без да има налице здравословна общност от сериозни християни, които живеят в християнския живот и работят в полза на енорията. Христос трябва да бъде в центъра на живота на всеки енориаш.Настоящото Евангелие говори за споделяне на богатството ни с бедните и следване на Христос. Познаването на Евангелието е богатство и евангелието трябва да бъде споделено. Най-добрият начин да споделите Евангелието е да живеете според Евангелието.Когато се живее според Евангелието, животът се преживява, както Бог би го изживял. Когато евангелието се е изживявало,самото , Евангелие се излъчва от вярващия. Любовта е основа за всяко действие, когато Евангелието е живо в сърцето ни .Всеки ден от живота е важен. Бог заслужава израз на благодарност през всеки ден от живота ни. Когато избирате целта на живота си първо изберете да потърсите царството Божие и Неговата праведност. (Матей 6:33)Когато търсите вдъхновение и посока към живота, погледнете към Христос, най-чистата Му Майка, към светиите и мъчениците. Търсете трайните начини на живот, които водят до вечен живот.В книгата на Светия пророк Еремия четем: "Така казва Господ:" Стойте по пътищата и вижте и попитайте за вечните пътеки на Господа. Вижте какъв е добрият Път и влезте в него. Тук ще намерите пречистване на душите си "(Еремия 6:16).

image




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801224
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031