Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на natali60
Име:
Наталия Бояджиева

Възраст:
63

Пол:
жена

Град:
Варна

Интереси:
изкуство

Статистика
Популярни постинги:
22

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
2

Блогъри добавили в любими:
121

Блог вълни:
0
Последни постинги
   Приятели, Китай отново ще ни събере, за да разкрие някои от тайните си.
"Светлина от Изтока" има вече второ издание, този път издателството е "Екрие".

Книгата вече е в наличност в книжарниците и онлайн. image:-)

Магията на Изтока в 312 печатни страници, с богат снимков материал, с цветни илюстрации, с 2 авторски картини на корицата - отново маслени платна на Емилия Бояджиева, с послание към всеки читател за щастие и благоденствие.

Първо заглавие от поредицата "Чудни пътешествия с Екрие".

1 ноември, петък, започваме в 18:00 часа в Китайския културен център в София, на ул. "Г. С. Раковски" 77. Ще има снимки на голям екран.

Втората ни среща е на 2 ноември, също в 18 часа, в книжарница "Сиела - Ректората", в София.

Има запланувана и трета - на 7 ноември, от 14 часа, във Великотърновския университет, в Централна университетска библиотека.

Очаквам ви с радост и вълнение!
 


imageimage
Категория: Изкуство
Прочетен: 1331 Коментари: 2 Гласове: 15
Омагьосана съм от Далечния изток.
Да познаваш още една култура означава да имаш още една душа. Моите са вече три.
Очаквам ви - ще си говорим за богатството и спецификата на един далечен и чудат свят, за жаждата за споделеност и щастие там, където бих искала да се завърна...

  #ПроектЖивей #Интересно #Преживяно #Филипините
Поредица „ИНТЕРЕСНО и ПРЕЖИВЯНО“ са социални срещи, в които ще ви срещаме с интересни личности или проекти, които с преживяното от тях ще ни вдъхновяват за по-пълноценен и успешен начин на живот.

В тази среща наш гост ще бъде Наталия Бояджиева, по професия преподавател по български език и литература и журналист на свободна практика. Две години тя живее във Филипините. Това е прекрасно време, в което освен да опознае страната, тя се и потапя напълно в местната култура на тези усмихнати хора, от което се раждат 43 документални разказа, съставляващи книгата й „Лицата на Филипините“.

КОГА: 27 юли (събота) 2019 от 18.00ч
КЪДЕ: бул.Цар Освободител 88, Варна
ВХОД СВОБОДЕН
  image image
Категория: Изкуство
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове: 14
Последна промяна: 18.07.2019 09:42

Емилия Бояджиева
"Страст", маслени бои на платно, 55/46 см., 2016г.

image

  в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека Варна, със "Светлина от Изтока" и картините на Еми
3 февруари 2017 г. ·   image

Варненско село - Бозвелийско - се представя  на Международния фестивал "Сурва" в Перник.
Снимките са на Еми. Тя проучва народните обичаи, свързани с маската.

image image  
Категория: Изкуство
Прочетен: 5489 Коментари: 14 Гласове: 20
Последна промяна: 12.02.2019 10:12

 

                                             Ноемврийското турне – Велико Търново –                                                                    Габрово

                                                   (26.11 – 28.11 2018)

 

    Четири дни ме нямаше вкъщи, а ми се струват като месец. Толкова сгъстено и наситено с радост беше това време.

    В понеделник по обяд пристигнах във Велико Търново и два часа по-късно вече бяхме със Симо в Университетската библиотека. Предпразнично е, имат 55-годишнина на Университета - празник не само за свързаните с висшето училище, но и за всички българи.

    Вълнуващо е, пристигат най-големите специалисти по история, география, туризъм, филология и етнология, и техните студенти. Преди началото ме предупредиха, че някои студенти имат лекция след час и ще излязат. Никой не напусна уютната читалня, увлякохме се в жив и интересен разговор, гледахме и коментирахме снимки от далечни земи. Обещахме си да се срещнем отново.

    Във вторник по обяд бях в Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков", Средношколски отдел. Част от гостите бяха ученици от Търново, а друга - бяха пристигнали от Лясковец, от Дома за деца в неравностойно положение. Унесени и жадни за пътешествия и приключения, и те пътуваха с мен. Очите им се озаряваха от радост, която често се сменяше със замисленост. Не им се тръгваше...

    Вечерта - в книжарница "Хеликон" - отново се пренесохме в Тропика на Козирога...

 

    В сряда сутринта поемам за Габрово, мислех - с маршрутка. През нощта обаче се беше спуснал мраз и беше заледил пътя. Промених посоката към гарата, пристигнах пет минути преди влака, успях. Къщички в снега и пушещи коминчета, като в детската песничка. Мъглата, която ту скрива, ту открива близките върхове, прави гледката още по-прекрасна. Колко щастлива и спокойна изглежда природата... И колко величествена - планината.

    Слязох в Габрово и ме лъхна възхитителният аромат на планинска зима. Снегът се сипе леко и тихо. Наоколо всичко тъне в покой. Картината е тържествена и някак нереална. Отдавна не бях се наслаждавала на такъв пейзаж.

    По улиците няма хора.Таксито скоро стига до хотел "Балкан", оставям багажа и тръгвам към Дома на хумора и сатирата. Помня го от детството си, но сега ми се видя по-внушителен.Огромни изложбени зали на всеки етаж, пълни с изкуство. В една от стаите ме чака Венета- старата ми приятелка. Имаме толкова много да си говорим, а времето е толкова малко...
    Обядваме в бистро "Рио" на брега на Янтра, където готвят толкова вкусно и обстановката е непринудено домашна. Там опитайте пълнени тиквички със сос от четири сирена.

    Вечерта Залата на жирафите се напълва с хора от всички възрасти. Около мен е уютно с китайските картини на Еми - пет маслени платна и три акварела, тук наречени "Багри от Изтока". Двете с нея представяме Китай. Снимките от малко познати места допълват представата. Сред многото лица запомних живото лице на Моника от Априловската гимназия, специалност журналистика, с нейния наблюдателен и остър поглед и умни въпроси, както подобава на истински журналист. Беше богата на преживявания вечер, толкова е вдъхновяващо. У мен остана усещането за нещо чисто, съкровено и красиво.

    И когато на другия ден влакът ме понесе обратно през старопланинските тунели и заснежени гори към ветровита родна Варна, потънах в мисли за току-що отминалите срещи с хората на Балкана. Те не се притесняват, нито се срамуват да бъдат истински. Не си слагат маска на цинизъм като защитна броня, тя не им е нужна. Няма от кого да се защитават, те живеят в лукс - луксът да бъдеш себе си.

    Хората от малките градове. Приличат си навсякъде по света.  Няма да забравя топлотата, с която една възрастна жена от Девня - Райна, дойде в читалището, за да ми подаде огромен букет току-що накъсани в градината ѝ хризантеми с думите: "Аз съм болна и не мога да остана на премиерата, но дойдох да ти поднеса тези цветя". Отвън я чакаше зет ѝ, за да я върне с кола у дома. Райнините ярки есенни слънца ще ме топлят цяла зима, а и много зими занапред...

    На всяка гара, където сменях влака, добри ръце се протягаха към тежкия ми куфар, пълен с книги. Искаше ми се да прегърна тези непознати. Душата ми се напълни с благородството, добротата и отзивчивостта на тези българи, а те са много, много...

    Вейка не потрепва сред тази безмълвна замръзнала картина. И сред нея - изящна сърничка, която гледа спокойно към влака, свикнала с тромавия му бумтеж. За един миг погледите ни се срещнаха...



тук сме със сина ми Симеон - докторант във ВТУ

image image image image image





  27 ноември в 19:32 ч. · image 
Наталия Бояджиева със Стефка Чернева (вляво) - управител на книжарница "Хеликон" във Велико Търново

27 ноември в 19:32 ч. · image в книжарница "Хеликон" - Велико Търново
   
    •      
           
           
Категория: Изкуство
Прочетен: 8778 Коментари: 17 Гласове: 16
Последна промяна: 03.12.2018 20:24
image      „Лицата на Филипините” представя Наталия Бояджиева във Велико Търново  
                
     20.11.2018
- интервю на Олга Карова - Стойкова от радио "Велико Търново"

    Книгата „Лицата на Филипините” представя във Велико Търново Наталия Бояджиева. Няколко са срещите й с читателската аудитория в старопрестолния град. Първата ще се състои на 26 ноември, понеделник, от 15:30 часа в Голямата читалня на Централната библиотека на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. На следващия ден Бояджиева ще представи изданието от 13:30 часа в Средношколския отдел на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”-филиал „Славейче”. Във вторник авторката ще презентира интересната книга и в книжарница "Хеликон" на ул. „Васил Левски”17, а началният час на събитието е 18.

    43 документални разказа срещат читателя с любопитните моменти от 2-годишния период на авторката, в който живее във Филипините. В изданието тя ни потапя в местната култура на усмихнатите дори и в тъжни моменти хора. Още с първото си стъпване по тези земи, Бояджиева усеща културен шок, който не я оставя до последните мигове, прекарани в азиатската страна. „Стъписа ме тяхната странна реакция, когато съобщават за тъжни събития. Например братът на мениджърката на хотела, в който бях отседнала, беше катастрофирал и постъпил в болница. Докато тя ни съобщаваше това, се смееше. Оказва се, че тези усмивки са защитна реакция срещу злото, те го неутрализират в своето съзнание”, сподели в интервю за Общинското радио Наталия Бояджиева.

    Лицата на Филипините, допълва тя, са пъстри и различни. Читателят се пренася сред водите на Тихия океан, където плува архипелаг от над 7 хиляди острова, обитавани от 100 милиона души. „Тези хора имат силно чувство за семейственост – голяма част от тях работят в чужбина и  издържат своите деца и родители, но и близки и роднини. Лицата им са изключително многообразни и интересни. Запознах се с техните навици и обичаи, светоглед и философия, създадох приятелства, влязох в техните домове, празнувахме заедно. Разбира се, изпитах и някои разочарования, но това е нормално”, допълни Бояджиева.

    Беден народ в държава от третия свят, в която гладуващите хора по улиците са нещо нормално, а умиращите от глад деца – всекидневие. И такава страна имат Филипините. По-важното е друго – че са запазили висотата на своя дух.

    Интересни са преживяванията на Наталия Бояджиева във Филипините. Заедно с водачка тя се изкачва високо в планината Кордилера, за да посети племето ифугао. „Това племе преди 2 200 години е проектирало прочутите оризови тераси, които преминават през цялата планина Кордилера. Гледката е прекрасна – едно много интелигентно инженерно съоръжение, от което оризът се напоява през цялата година равномерно и постоянно”, каза още Наталия Бояджиева. В изданието авторката разказва и за висящите ковчези на Сагада, изкачванията по склоновете на неземно красивия вулкан Пинатубо, срещите с местното коренно население аета. Интерес предизвиква и почти осъществената среща високо в планината с човекоядци. Въпреки любопитството и готовността на Бояджиева за нея обаче, тя бива спряна от своя водач, с усмивка си припомня авторката. И слава Богу!

    С нетърпение Наталия Бояджиева очаква срещите си с великотърновската публика. На 28 ноември от 18 часа тя ще представи изданието и в Дома на хумора и сатирата в Габрово, където ще открие и изложба с платна от китайския цикъл на дъщеря си Емилия Бояджиева, автор на корицата на изданието. По време на представянията в Търново и Габрово, Наталия Бояджиева ще презентира и своята първа книга „Светлините на изтока” с разкази за Китай. Изданието писателката представи премиерно в старата столица през 2016-а.

 

    Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. във Варна. Завършила е Българска и руска филология в Шуменския университет „Константин Преславски”. Работи като преподавател по български език и литература и като журналист на свободна практика. Превежда от руски, полски, английски и италиански език.

Категория: Изкуство
Прочетен: 6322 Коментари: 6 Гласове: 13
Последна промяна: 21.11.2018 14:19
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022333
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031