Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 16:45 - " НЕ УБИВАЙ КОМАР С МЕЧ"
Автор: natali60 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2934 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 03.12.2009 02:54



  И още: "Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът". И "Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава".
 Това са някои от прочутите афоризми на Конфуций, записани от учениците му години след неговата смърт.
  Династията Хан (206 -220 г. след Христа) го е издигнала до статус на божество, а родният му град Цюфу е станал място за поклонение, което навремето е съперничело на Мека. Още приживе е признат за "Учител на десет хиляди поколения".
  Потегляме към Цюфу - провинция Шандун - през август - един месец преди тържествата във връзка с 2560 годишнина от рождението на великия мислител. Само след месец тук ще се съберат над десет хиляди души - учени, негови последователи и хора, които твърдят, че са наследници на философа (над 2 милиона претенденти - най-голямото родословно дърво в света!) .Честването на годишнината съвпада с възраждането на религиозните вярвания - будизма, даоизма и конфуцианството в Китай през последните 25 години. Конфуцианството, произлязло от неговите учения, е повлияло на живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам за цели хилядолетия.image

 Цюфу е малък град, запазил старинната китайска атмосфера от хиляди години.
Велорикши и големи файтони превозват купищата туристи до основните забележителности - комплекса от храмове, построени в чест на Конфуций и гробницата, в която почива той, неговите синове и внуци. Лекият дъждец не разколебава тълпите от почитатели.
   Наехме си екскурзовод и се вляхме в потока.
  - Здравейте, моята фамилия е Кон и аз съм потомък на Конфуций - представи се младият мъж.
  Погледнахме го изненадани - дали не се шегува... Не, беше сериозен. От него научихме, че последният потомък на философа, признат за такъв от правителството, е напуснал страната през 1948 г. и е заминал за Тайван. На неговите наследници вече е отказано такова официално признание.
  Докато слушаме разказа на Кон, разглеждаме всевъзможните сувенири в дворовете на храмовете, минаваме и през ателиета, където художници рисуват и продават калиграфски надписи с йероглифи и цветя върху коприна. Цените са твърде разнообразни, явно зависят от вдъхновението на твореца, но подлежат на обсъждане...
  На едно място Кон ни показва прекрасна каменна скулптура на митичен дракон - смесица между девет вида животни и каменна колона с надписи зад него. По колоната личат удари с остър предмет, нанесени от дейците на културната революция през 60 -те. Мао е наредил да унищожават всички старини, свързани с "буржоазния философ" - за щастие, не са успели докрай...
  Дъждът е спрял и слънцето отново огрява екзотичните храмове с извити покриви, на ръба на които са накацали деветте превъплъщения на дракона. За разлика от Западния дракон, Китайският не е многоглав, а едноглав и е много почитано същество, към което се отправят молби, както към справедлив и честен управник. Поради това той се превръща в символ на властта и го поставят върху облеклото на императорското семейство и благородниците. Тялото на дракона е съставено от части на девет животни: тяло на змия, рога на елен, очи на заек, глава на прасе, кон или камила, уши на крава, корем на жаба, люспи на шаран, нокти на ястреб и лапи на тигър.
    Драконът в китайската митология е символ на щастие и късмет, на прогресивния дух на китаеца и на китайския етнос.
   На излизане от храмовия комплекс очакваме да прескочим в съвременния свят, но такъв няма. Улиците, къщите, рикшите - всичко говори за древност. Цюфу е най-китайският от всички китайски градове.

 
image

image




Гласувай:
7



1. анонимен - Отново интересна разходка!:))
02.12.2009 19:09
Източните философии са ми далечни, но будят респект!:)
Поздрав!
цитирай
2. natali60 - благодаря, Тит!
03.12.2009 02:52
Винаги е интересно да се потопиш в чужда култура, да научиш повече за разбиранията на хората, да сравниш...
Най- сърдечно!
цитирай
3. hel - Винаги ми е интересно при теб. Много ...
03.12.2009 15:07
Винаги ми е интересно при теб. Много хубави снимки, макар и само две. Не знам защо, но не ми говорят за древност. Може би заради широката улица.По-скоро тих провинциален град. И такава чистота и ред!
Забелязах обаче, че в Китай има простор. Всичко ли е така? Аз си мислех, че къщите са им наджъчкани и е тясно и тягостно. Пък ти само красоти показваш.
цитирай
4. natali60 - Здравей, Хел!
03.12.2009 15:27
Имам още много снимки от Цюфу, но не съм им намалила резолюцията, за да ги кача...Ще го направя.
Наистина, много са просторни улиците, също и тук, в Пънлай, въпреки че е малък град. Във Варна нямаме толкова широки улици. А тротоарите им са 3- 4 пъти по-широки от нашите. Обичат мащабното :)
Благодаря, че намина :) Хубав ден!
цитирай
5. yuliya2006 - ПРИКАЗКА Е ПОСТИНГА! ЕЛА ПРИ МЕН И ...
04.12.2009 23:19
ПРИКАЗКА Е ПОСТИНГА!
ЕЛА ПРИ МЕН И ВИЖ ФЛАМИНКО... И КАЧИХ КОМЕНТАРА ТИ С АКТИВИРАН АДРЕС НА ОНАЗИ ТАЛАНТЛИВА ХУДОЖНИЧКА НА ФЛАМИНКО

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. natali60 - благодаря ти, Джулия Бел!!!
05.12.2009 02:38
И за добрите думи, и за доброто дело да помогнеш на един млад талант! :))) Доброто винаги се връща, понякога от неочаквана посока, но се връща :)
С тази твоя обич към хората ти вече си богата, затова ти желая щастие от сърце!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1027851
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930