Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 14:59 - МАГИЯТА ЛУОШАН ПРЕЗ ОКТОМВРИ - ІІ ЧАСТ
Автор: natali60 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4039 Коментари: 17 Гласове:
18

Последна промяна: 03.12.2010 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
         Всяко зло за добро - ако не беше валяло, как щяхме да видим Музея на златото и да се потопим в миньорския живот...
         Хапваме в автобуса на път за подножието на Луошан. Въпреки енергичните ми протести, наложи се да прибера в торбичката и колекция от пилешки крака (с пръстите) и парчета сушена риба с местни подправки, подарени ми от моите дружелюбни спътнички.
       Вече си представях кални пътечки, хлъзгава трева и ние, залавяйки се за разни корени и храсти, как пълзим нагоре... Нищо подобно - изненадата ми беше пълна, когато видях спретнатите каменни стъпала към върха, измити от дъжда. Контрастът с тъмните подземия отпреди час беше много освежаващ. В подножието ни посрещна двадесетметровата позлатена фигура на свещената костенурка Ао - синът на Дракона. Това митично животно се състои от частите на други девет животни. Поверието е, че носи щастие и успехи на хората. На фона на мократа от дъжда планина вълшебното създание плува в приказна атмосфера  - и ние вече не сме на този свят...
       
image

      До него са изградили голяма червена сцена на открито, където се пее и танцува по време на празници.
     Китайците са оставили дискретни следи от човешко присъствие по снагата на планината - невидими отдалеч стълбички, скрити в зеленината, мостчета, навеси и беседки в традиционен стил, които се сливат с природата и добавят очарование и китайски дух към нейното величие.

                                           image

        И една красота!
        Минава ми и такава мисъл, че природата навсякъде е прекрасна - дали планината е руска, швейцарска или китайска - каква е разликата? Водопадът винаги предизвиква възторг, езерото носи умиротворение и спокойствие - както у нас, така и тук.

              image - водопадът Скалата на водните перли в долната си част

      Зеленото трябва да е студен цвят. Но тук, в планината, то не се подчинява на това определение, може би заради есенния лъх, който се усещаше във въздуха. И уж нямаше слънце, а беше топло и някак уютно. За момент забравих, че съм гостенка, почувствах се у дома. И водопадът ми заприлича на нашата Скакавица, а Луошан - на Рила...
                                         image

        Защитих българската чест, приятели, че даже и европейската - приемам поздравления. Показах, че и една европейка може да катери планините не по-зле от китайките - неочаквано прозрение за моите спътнички. След този поход те вече ме приемат като една от тях.

            image  в далечината се виждат костенурката Ао и едно езеро

             Тук човек забравя за себе си и времето. Пречиства се, слива се с космоса... Така, в досег с природата, вероятно е възникнала и идеята за прераждането. Стари дървета, аромат на изумрудена зеленина, далечни върхове, чудни скали и древни павилиони. Не е нужно много въображение, за да сеimage озовем в миналото и да видим онзи древен отшелник със свръхестествени сили, живял в пагодата на върха по време на династията Чин и станал герой на хилядолетна легенда за Луошан.
         Друго предание разказва как веднъж Джоу Джу ловувал вълци извън пределите на планината и изведнъж прад него се издигнала една стела (каменна възпоминателна плоча с гравирани надписи). Ловецът казал на вълците, че могат да се връщат обратно в планината, а той няма да ги преследва, докато стелата изгние.

                                        image  врата към рая или може би - краят на света...

            Казват, че има обичай при хубаво време някои поети  да се събират тук и да пишат красиви стихове под меката лунна светлина.
           Чиу Чуджи, известен даоист, е развил своите етични нравоучения точно тук. Той е и възвеличил върха Юнтун със стиховете: "Облаци около върха, вятър от рая подухва и спокойните дъждове го напояват, изгубен в планината, наслаждавай се на зелената гора и свежия въздух".

                  Интересни скални образувания привличат погледа. Два камъка като двойка стоят върху един от върховете, посрещайки вятъра и дъждовете заедно хиляди години. По-надалеч са Гигантският орел и Свещената костенурка. Няколко големи камъка са се събрали като чаша на нежен лотос. Свещена вода извира в дъното на каменната чаша. Тази игра на природата се нарича Чашата на лотоса.
           
                                                image

         Но най-красивото място в Луошан, без съмнение, е водопадът Скалата на водните перли, висок шестдесет метра. Представям си го през зимата - като замръзнала приказка. Изкачваме се по протежение на падащата река и от всяка нова гледна точка тя е великолепна. На места се хвърля от високо разпенена и сърдита, а някъде се приплъзва леко по блестящите скали. Древният "Благороднически годишник на Джаоюан" го описва така: "Като вълшебна бяла тъкан водопадът пада пред вас и капчиците летят надолу като блестящи перли".

        На връщане вече знаех - Луошан има свой, особен дух, който не се среща никъде другаде.
       Попитах някои от моите нови приятелки защо китайците обичат да изкачват планини отново и отново и винаги по време на празници се отправят към планината, за да споделят радостта си с нея. Уан  Джин отговори с чувство: "Защото е вълнуващо - като се изкачиш на високо, ще видиш по-надалеч. Посрещала съм изгрева на върха на Тайшан. Беше много студено, катерихме се в тъмното с часове... Но е толкова красиво!"

                      И този пътепис участва в конкурса на  poblizo.com  Ако ви е харесал, можете да гласувате за него - чрез Фейсбук. Благодаря ви!

                                                                        


Тагове:   октомври,   Магията,


Гласувай:
18



1. hel - Винаги ми е интересно при теб! ...
24.10.2010 16:41
Винаги ми е интересно при теб!
Гласувах и за двете части.
Успех, Натали!
цитирай
2. natali60 - И при теб е интересно, Хели!
24.10.2010 17:04
Благодаря ти.
Моят коментар беше за постинга "Търся издател" - там е, не е изчезнал :)
Прегръдки!
цитирай
3. kalin8 - Чудесен разказ отново!
24.10.2010 18:43
Няма начин да не се пише красива поезия при тази красота...
Поздрави!
Б.
цитирай
4. natali60 - Благодаря, Боре!
25.10.2010 03:11
Пожелавам ти да видиш и тази, и още много други красоти по света! И да се вдъхновяваш отново и отново!
Поздрави! :)
цитирай
5. monaliza121 - Привет, натали!
27.10.2010 16:17
Прочетох двете части с голям интерес. Напълно непознато място за мен.
Твоите разкази са много увлекателни. Привет от есенна Варна!:))
цитирай
6. natali60 - Радвам се, Тин,
27.10.2010 17:09
че са ти интересни моите разкази. Благодаря ти!
Между нас казано, а и не само между нас, по-красива от нашата природа няма. Наистина!
Прегърни нашата хубава Варна от мен! :)
цитирай
7. pepso - натали,
17.11.2010 14:54
от зимата не бях чел нищо тука и не съжалявам..."изгълтах"всички насъсъбрали се постове и си стана пътепис за китайския север
от март съм във варна, за празника ме е яд на моето домоседство, а и за изложбата на дъщеря ти...ма нищо вече ще следя по9внимателно...
цитирай
8. natali60 - Добре дошъл отново, pepso!
17.11.2010 20:23
Радвам се, че ми гостуваш и на приятелската ти оценка.
Току-що се връщам от едно красиво пътешествие до две от древните китайски столици - Нанджин и Шиан, така че скоро ще има и за китайския юг :)
Ако през май си във Варна, ще те поканя на друга изложба на дъщеря ми, живот и здраве.
Поздрави от Пънлай! :)
цитирай
9. yotovava - Хубав постинг,
18.11.2010 07:28
жалко, че няма да видим водопада на перлите замръзнал.
Поздрав
Валя
цитирай
10. natali60 - Благодаря, Вале! :)
18.11.2010 11:43
Не мога да ви обещая водопада замръзнал, но скоро ще ви покажа Осмото чудо на света! Търпение, coming soon!
Сърдечно!
Натали
цитирай
11. pepso - давай,
22.11.2010 01:16
джаркай!
цитирай
12. natali60 - Ей сега, Петьо!
22.11.2010 03:04
:)))
цитирай
13. 4aiotgluhar4e - Страхотно!
25.11.2010 19:42
natali60, видях ника ти в статистиката (извинявам се, че карам направо на "ти"!) и дойдох да разузная :))) И... направо си заседнах тук. С отворена уста :))) Омагьосана съм от блога ти, от пътеписите, от снимките, от пустия му Китай, към който никога не съм проявявала интерес. Тук е като в приказките! Всичко е... направо не се сещам за подобаващ суперлатив. И един въпрос не престава да ме боде: как щях да открия тази хубост, ако не ме беше посетила :) Блогът ти е толкова добре укрит от модераторите, че само случайността ми помогна. Ако зависеше от мен, щях да го закарфича на челото на блог.бг. Ама не! Там се кипрят всякакви глупости, имат хиляди гледания и ако не си се усетил, че трябва да започнеш отзад напред, няма как да попаднеш на стойностно четиво. Като твоето. Благодаря за тази мъдра китайска приказка!
цитирай
14. natali60 - Ти наистина си Светла душа, Глухарче мило!
26.11.2010 02:43
Много ти благодаря за добрите думи!
Трета година съм в блога и си имам верни приятели :) Радвам се искрено да приема още един :) Не се стремя към челото на блог.бг - на когото му е интересно да чете за други страни, е добре дошъл.
Дойдох в Китай с известни притеснения, но обикнах тази страна. Ако съм успяла да предам това чувство с моите писания, това ме прави щастлива.
Искрени поздрави и пак заповядай! :)
цитирай
15. iliada - Ти си самородно злато Натали !:)
03.12.2010 08:30
Чудесна си и не се съмнявам ,че си ни отсрамила в чужбина!
Много интересни материяли пишеш и е удоволствие да надниквам от време на време тук за да разбера ,колко много съм пропуснала ,но и да си го наваксам..
Голям гуш от мен!
цитирай
16. natali60 - Благодаря ти, Или, приятелко!
03.12.2010 11:53
И при теб винаги научавам нещо ново. Балетът ми е слабост и днес с удоволствие се потопих в света на изкуството в твоя блог.
Винаги си добре дошла, много ти се радвам!
Прегръдки! :)
цитирай
17. анонимен - VUPdpOKOTBLvEFQlMK
24.05.2011 13:02
YouВ’re a real deep thinker. Tnahks for sharing.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1026469
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930