Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022368 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от Декември, 2009 г.
imageimage
   добрата ми съседка Нини със синчето си Стелиос - наполовина грък
              

Аз ли точно трябваше да изпитам на гърба си всички достижения на китайската традиционна и нетрадиционна медицина?! Явно да, за да мога да ви разкажа за тях от първа ръка. Хм, съмнително удоволствие...
   Както и да е - с една дума - ако не знаете китайски, не се разболявайте в Китай! Ще бъдете тотално изгубени в превода и това може да ви струва много...  Друг въпрос е, ако имате до вас приятели китайци с добър английски. Е, и аз на това разчитах, че като ме почнаха болестите - на три пъти търсих лекар и два пъти - лечител - масажист...
    Но - подред.
    Както си му е редът - започва се с грип. Тук някои хора носят маски и през лятото, но това не помага особено... Та отидохме с моята съседка Нини в един частен кабинет, където докторът директно ти продава нужните лекарства от китайската традиционна медицина. Евтини са - поне десет пъти по-евтини от нашите.  За два дни бях нов човек - толкова бързо не минава дори обикновена настинка.
    После за разнообразие си навехнах крака. Друг наш приятел с добър английски ме закара при един лечител масажист. От улицата се влиза направо в кабинета му. Там винаги се чака - идват много хора, защото е истински магьосник! Човекът е сляп, но с голяма дарба да лекува. Час и половина ми масажира крака, докато болката не спря, а вечерта дори отидох на танци! Ако си бях у дома, цял месец щях да накуцвам.
     Още една болест мина като на магия за два дни вместо за десет, но третата вече ме събори. Защо толкова много болести - много ясно, защото не съм си у дома... Та наложи се да посетя голяма болница, снабдена със съвременна техника. Тук лекарите съчетават западната с източната традиционна медицина - нищо не пренебрегват. Много от тях след дипломирането си още десет години изучават акупунктура. Обичайно е първо болният да се постави на система - нещо, което при нас е последно, крайна мярка. Хората ходят за вливания всеки ден. Толкова са много, че освен на легло, някои ги включват на системи и седящи на стол. Има една зала с около стотина стола един до друг, от тавана висят куки над всеки пациент и там се закача системата. И така си седиш с часове - колкото е нужно. Хората са с различни заболявания и  е страшно да не се заразиш от съседа си, но накрая, слава богу, целият този ужас минава и оздравяваш!
      През цялото време една приятелка от школата по танци, която е лекарка, идваше да ме види, посъветва и да превежда на другите лекари. Много ми помогна - да е жива и здрава! Тази вечер очакваме Суонг и семейството й у дома на вечеря.
      Днес за първи път от две седмици излязох да пазарувам. На тръгване от супера чувам някой да вика: Натали!  (те слагат ударението на втората сричка). Гледам - една девойка от танците - прегръща ме силно и: "Как си, кога ще идваш на танци? Липсваше ми!"     Толкова ме трогна - аз дори не подозирах, че се вълнува от съдбата ми...
           Ето, такива хора има в Китай...image







Категория: Лични дневници
Прочетен: 2508 Коментари: 13 Гласове: 8
Последна промяна: 26.12.2009 10:43

  И още: "Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът". И "Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава".
 Това са някои от прочутите афоризми на Конфуций, записани от учениците му години след неговата смърт.
  Династията Хан (206 -220 г. след Христа) го е издигнала до статус на божество, а родният му град Цюфу е станал място за поклонение, което навремето е съперничело на Мека. Още приживе е признат за "Учител на десет хиляди поколения".
  Потегляме към Цюфу - провинция Шандун - през август - един месец преди тържествата във връзка с 2560 годишнина от рождението на великия мислител. Само след месец тук ще се съберат над десет хиляди души - учени, негови последователи и хора, които твърдят, че са наследници на философа (над 2 милиона претенденти - най-голямото родословно дърво в света!) .Честването на годишнината съвпада с възраждането на религиозните вярвания - будизма, даоизма и конфуцианството в Китай през последните 25 години. Конфуцианството, произлязло от неговите учения, е повлияло на живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам за цели хилядолетия.image

 Цюфу е малък град, запазил старинната китайска атмосфера от хиляди години.
Велорикши и големи файтони превозват купищата туристи до основните забележителности - комплекса от храмове, построени в чест на Конфуций и гробницата, в която почива той, неговите синове и внуци. Лекият дъждец не разколебава тълпите от почитатели.
   Наехме си екскурзовод и се вляхме в потока.
  - Здравейте, моята фамилия е Кон и аз съм потомък на Конфуций - представи се младият мъж.
  Погледнахме го изненадани - дали не се шегува... Не, беше сериозен. От него научихме, че последният потомък на философа, признат за такъв от правителството, е напуснал страната през 1948 г. и е заминал за Тайван. На неговите наследници вече е отказано такова официално признание.
  Докато слушаме разказа на Кон, разглеждаме всевъзможните сувенири в дворовете на храмовете, минаваме и през ателиета, където художници рисуват и продават калиграфски надписи с йероглифи и цветя върху коприна. Цените са твърде разнообразни, явно зависят от вдъхновението на твореца, но подлежат на обсъждане...
  На едно място Кон ни показва прекрасна каменна скулптура на митичен дракон - смесица между девет вида животни и каменна колона с надписи зад него. По колоната личат удари с остър предмет, нанесени от дейците на културната революция през 60 -те. Мао е наредил да унищожават всички старини, свързани с "буржоазния философ" - за щастие, не са успели докрай...
  Дъждът е спрял и слънцето отново огрява екзотичните храмове с извити покриви, на ръба на които са накацали деветте превъплъщения на дракона. За разлика от Западния дракон, Китайският не е многоглав, а едноглав и е много почитано същество, към което се отправят молби, както към справедлив и честен управник. Поради това той се превръща в символ на властта и го поставят върху облеклото на императорското семейство и благородниците. Тялото на дракона е съставено от части на девет животни: тяло на змия, рога на елен, очи на заек, глава на прасе, кон или камила, уши на крава, корем на жаба, люспи на шаран, нокти на ястреб и лапи на тигър.
    Драконът в китайската митология е символ на щастие и късмет, на прогресивния дух на китаеца и на китайския етнос.
   На излизане от храмовия комплекс очакваме да прескочим в съвременния свят, но такъв няма. Улиците, къщите, рикшите - всичко говори за древност. Цюфу е най-китайският от всички китайски градове.

 
image

image

Категория: Туризъм
Прочетен: 2927 Коментари: 6 Гласове: 7
Последна промяна: 03.12.2009 02:54
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022368
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Декември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031