Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
за нещата от живота
Автор: natali60 Категория: Изкуство
Прочетен: 1022375 Постинги: 159 Коментари: 1222
Постинги в блога от Март, 2013 г.

   И аз като всеки българин се вълнувам от разрухата в родината ни, но и се гордея с единението на народа ни. Почувствах опиянението на варненските протести - този път родният ми град е най-бунтовният град в страната. Да пиша - това е моят начин да внеса малко красота в тези бурни дни.

    Мина много време от пътуването ни до Сиан, но дълго тази тема ми бягаше. Бях твърде респектирана от всичко, което видях. Спомените ми са ярки и живи, сякаш вчера сме били там. В Сиан всичко е най-старо, най-голямо и уникално. Как се разказва за такова съвършенство... Реших най-после да пробвам - съвсем обикновено - пък дано се получи.

    След Стария квартал се насочихме към Градската стена, която не е само най-цялостната добре запазена архитектура от древните китайски градове, но също и най-голямото древно военно укрепление в света. Изграждането й започва през 194 г.пр.н.е. Възстановявана е на три пъти - през 1568, 1781 и последно - през 1983.

        image Градската стена в Сиан

                    image  Южната порта

   Продължението с много снимки можете да видите тук:
http://poblizo.com/?p=28221

                         

Категория: Изкуство
Прочетен: 2848 Коментари: 4 Гласове: 10
Последна промяна: 06.03.2013 14:46

Емилия Бояджиева - Пеева
Родена 1984 г. в гр.Варна.
2003 г. - завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” - гр. Варна.
2009 г. - завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”.
от 2012 г. - редовен докторант към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.
Има много самостоятелни изяви и участия в редица общи изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е над 10 книги – лирика и драма на български автори.
image
    

      Една неформална група от художници, родени главно през първата половина на 80-те години на ХХ век, се събират в изложбата „Генезис”. Очакват да се случи нещо интересно и значимо за Варна – града, в който повечето от тях живеят и работят и са получили средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Тяхното по-нататъшно формиране е продължило в Националната художествена академия, Велико-Търновския университет, Шуменския университет и Нов български университет, с пътувания в други страни и участие в самостоятелни и колективни изложби. Не са неизвестни за ценители и по-широка публика, но все още не са достатъчно познати. Свежестта на творческите им търсения в живописта, скулптурата, графиката, рисунката и фотографията е впечатляваща и непреднамерена. Определено може да се каже, че персоналните им почерци са ясно изведени и развити, независимо от сравнително краткия изминат път.
Александър Бузилов, Александър Петров, Боян Янев, Васил Пенчев, Венци Марков, Веси Радева, Георги Кенаров, Емилия Бояджиева, Ивайло Николов, Илиян Пеев, Кирил Харалампиев, Марина Варенцова – Русева, Мирослав Йотов, Николай Русев, Светлан Стефанов, Свилен Георгиев, Стефан Стефанов, Христина Цонкова, Христо Савов, Юлия Бузилова, Явор Григоров и Явор Пенев споделят убеждението, че в името на Изкуството има смисъл да бъдат заедно, за да покажат публично любовта си към красивото – като един вик, че ги има, че са тук, че работят – и с подобна изява да отворят „вратата” за всички млади техни колеги. В контекста на художествения живот днес, който в значителна степен е ограничен и негативно повлиян от обществената среда, искрената вяра в силата и енергията на творчеството е достоен за уважение мотив за отговорно професионално и личностно поведение.
Историята на изкуството е богата на много примери за създадени в ранна възраст произведения, които след време се оказват т.нар. „христоматийни образци” от високо цененото наследство на техните автори. Категоричен отговор на какво се дължи това няма. Но със сигурност свободата, непорочността, целеустремеността и талантът на младите създават своеобразна амалгама от емоционалност, която заслужава още сега да бъде споделена и подкрепена.
Весела Христова-Радоева
Изкуствовед, член на УС на СБХ



image


            ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ИЗЛОЖБАТА, ПРИЯТЕЛИ!  ОТКРИВАНЕТО Е НА 7 МАРТ от 18,30 часа в ГАЛЕРИЯ  ГРАФИТ - ВАРНА.
     
Категория: Изкуство
Прочетен: 3906 Коментари: 6 Гласове: 9
Последна промяна: 05.03.2013 13:20
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022375
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2013  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031